UPDATE ora 11.30: Și colonelul Sebastian Cucoș a fost pus sub acuzare: complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în dosarul mitingului din 10 august.

La ieșirea din Parchetul General, Cucoș a fost admonestat de un grup de protestatari: “Criminalilor! Ați omorât oameni, ca în Kosovo! Mergeți la pușcărie pentru Dragnea?”.

UPDATE ora 11.00: Colonelul Ionuț Sindile a declarat, la ieșirea din sediul Parchetului General, că este suspect în dosar: “Mi s-au adus la cunoștință faptele”.

Iată declarația lui completă: “Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. Mi s-au adus la cunoştinţă la cunoştinţă şi faptele. Era interesul nostru să dăm cursul necesar anchetei. Din punct de vedere moral, instituţia şi-a anunţat scuzele”.

Colonelul Ionuț Sindile la protest

Cei patru șefi ai Jandarmeriei Române care au coordonat violențele jandarmilor asupra protestatarilor de la Mitingul Diasporei din 10 august au fost citați să se prezintat vineri la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că sunt suspecți în dosarul deschis în urmă cu mai bine de o lună de procurorii militari.

Este vorba despre actualul șef al Jandarmeriei Române, Ionuț Sindile, prim-adjunctul lui Sebastian Cucoș – cel care a condus instituția în timpul represaliilor, dar care a făcut ulterior rocada cu Sindile la șefia acesteia, fiind numit șef al Jandarmeriei București -, de maiorul Laurențiu Cazan – cel care a declarat la Comisia parlamentară de Apărare că indicativele de pe căștile jandarmilor au fost acoperite cu bandă adezivă deoarece “nu mai corespundeau”, și de șeful Brigăzii Speciale de Intervenție “Vlad Țepeș” a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv.

Paraschiv în acțiune

Paraschiv a fost filmat și fotografiat de protestatari și fotoreporteri în momentul  an care agresa personal protestatari pașnici și chiar jurnaliști.

Laurențiu Cazan

Potrivit unor surse judiciare, cei patru vor fi cercetați de procurori pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

Totodată, la Parchet a fost citat comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI. El va fi cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.

sursă foto Agerpres

Carmen Dan, ministrul internelor, care și-a luat concediu exact în perioada protestului, deși știa că acesta va fi organizat, apoi și l-a întrerupt pentru a veni la sediul ministerului să supravegheze reprimarea protestului, este și ea vizată în această anchetă.

De altfel, ea a fost audiată deja la comisiile de apărare ale Camerei Deputaților și Senatului.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.

Pe 3 septembrie, Parchetul General anunţa că 770 de plângeri penale au fost înregistrate la Secţia Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version