Achitat în primă instanță într-un dosar de corupție, Toni Greblă așteaptă și el sentința definitivă de la un complet de 5 judecători al ÎCCJ – astfel că este deopotrivă interesat direct de această decizie a CCR!
Schimbare de macaz pe ultima sută de metri, în cazul susținerii la CCR a schimbării Completului de 5 judecători de la ÎCCJ care va da sentința definitivă în dosarul lui Liviu Dragnea: ministrul Justiției, Tudorel Toader, l-a trimis pe penalul Toni Greblă să pledeze în favoarea șefului său de partid.
Ședința a început la ora 10.00, iar după explunerea pledoariilor de către cele două părți, Curtea a rămas în pronunțare.
UPDATE: Cristina Tarcea a arătat, în punctul său de vedere exprimat în fața CCR, că nimeni nu a putut să arate în punctele de vedere transmise Curții Constituționale în ce constă blocajul instituțional.
“Camera Deputaților nu spune nimic despre un blocaj instituțional, iar Senatul spune că a existat de patru ani un blocaj la nivelul ICCJ și o să verific dacă există un blocaj de patru ani privind completele de judecată. Senatul nu spune însă nimic privind un blocaj instituțional. (…) Prin urmare îmi este greu să constat un blocaj instituțional”, a declarat Tarcea.
“Și dacă tot vorbim de perioada de patru ani, nu vi se pare ciudat că doar anul acesta, în septembrie, nu functionează legal completele de cinci judecatori?”, a mai spus președintele ICCJ.
“Trebuie să mărturisesc faptul că Înalta Curte se află într-o situaţie inedită – şi anume de a explica de ce a aplicat în litera şi spiritul ei legea”, a arătat Cristina Tarcea.
Şefa Instanţei Supreme a arătat că, deşi nu a făcut niciun fel de referire cu privire la calitatea procesuală a titularului contestaţiei, “pare puţin ciudat că, în condiţiile în care se invocă un blocaj între cele două autorităţi, o altă autoritate face această sesizare”.
La rândul său, Toni Greblă, a cerut CCR să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi ÎCCJ, deoarece aceasta din urmă, “refuzând să aplice legea în ceea ce priveşte compunerea completurilor de judecată din cinci judecători prin tragere la sorţi, a înfrânt astfel voinţa Parlamentului, care este unica legiuitoare a ţării”.
”Odată ce veţi fi soluţionat acest conflict juridic de natură constituţională, pe practica constituţională constantă a CCR, urmează, de asemenea, să vă pronunţaţi asupra modului în care efectele acestui conflict, respectiv a compunerii completurilor de cinci judecători în alt mod decât cel prevăzut expres de lege, să găsiţi modalitatea în care efectele acestei nerespectări a legii pot să fie îndreptate, pentru că, citând din considerentele unei decizii a CCR, CCR nu stabileşte numai în abstract faptul că există un conflict juridic de natură constituţională şi extinde analiza acestui conflict şi asupra efectelor produse în perioada în care acest conflict juridic de natură constituţională a fiinţat, tocmai pentru a repara unele dintre efectele produse ca urmare a refuzului de a aplica prevederi legale care sunt de natură constituţională, în sensul în care compunerea completurilor de judecată este prevăzută de Constituţie ca putând fi făcută numai prin lege organică şi de niciun alt organ administrativ sau de altă natură din ţară”, a precizat Toni Greblă.
Faţă de aceste motive, a adăugat şeful SGG, urmează ca CCR “să soluţioneze şi acest conflict juridic de natură constituţională între două puteri ale statului, respectiv Parlamentul şi ICCJ”.
Dăncilă a depus sesizarea scrisă de Toader
Sesizarea a fost depusă în 2 octombrie la CCR, de către premierul Viorica Dăncilă, pe un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.
Tudorel s-a sucit și n-a mai vrut să meargă la CCR, după ce a scăpat “porumbelul”
Greblă, acuzat de trafic de influență, grup infracțional organizat, fals în declarații
- 3 infracțiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată
- efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia (ferma de struți etc.)
- constituirea unui grup infracţional organizat
- fals în declaraţii, în formă continuată (13 acte materiale).
Toni Greblă a fost numit secretar general al Guvernului, deși n-are o sentință definitivă în dosarul de corupție
Motivarea sentinței nu a fost însă redactată nici până în prezent de Completul de 3 judecători de la ÎCCJ, la fel ca în cazul dosarelor lui Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu – achitați și ei tot în luna mai, la prima instanță – și a lui Darius Vâlcov – condamnat la 8 ani de închisoare în luna februarie, deci de 9 luni, în condițiile în care legea prevede clar termenul de 30 de zile pentru motivare.
Judecătorii invocă volumul mare de dosare, iar Inspecția Judiciară închide ochii. În schimb, Inspecția Judiciară s-a autosesizat după ce președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a declarat în iulie, într-un interviu, că le-a cerut judecătorilor să redacteze în perioada vacanței de vară toate motivările restante, pentru a ajunge la zi cu acestea.
Iată însă că nu s-a întâmplat așa – spre deoasebire de dosarul lui Liviu Dragnea, a cărei motivare a fost publicată în 14 septembrie, el fiind condamnat în 21 iunie.