Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății în Guvernul Dăncilă, a fost reținută de procurorii DNA, sâmbătă, și dusă în arestul Poliției Capitalei pentru 24 de ore, pentru luare de mită în formă continuată, în calitatea de manager al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.
Ea va fi prezentată unui judecător de drepturi și libertăți, la Tribunalul București, la ora 14.00, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit DNA, Sorina Pintea a primit șpagă în două tranşe: 10.000 de euro şi 120.000 de lei, în perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, reprezentând 7% dintr-un contract.
Sorina Pintea a demisionat din funcția de senator la câteva luni după parlamentarele din 2016, iar în locul ei a intrat Liviu Marian Pop, fostul ministru al Educației. Ea a fost numită ministru al sănătății, dar a reveni în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare (de unde se autosuspendase în momentul în care a fost numită ministru), după ce Guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură, în 10 octombrie 2019.
Ulterior, Pintea a anunțat că va candida pentru funcția de primar al municipiului Baia Mare.
Iată precizările DNA:
“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 februarie 2020, a inculpatei PINTEA SORINA, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.
În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.