Hotărârea Secției pentru judecători a CSM privind eliminarea din DNA a procurorului de şedinţă din dosarul „Colectiv” poate crea un precedent periculos, transmite, miercuri, Direcția Națională Anticorupție.
Potrivit unui comunicat, DNA a luat cunoştinţă cu vădită îngrijorare de Hotărârea 11650/2021 a Secţiei pentru judecători a CSM, prin care s-a apreciat că procurorul care îşi exercită în instanţă drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege ar trebui înlăturat din DNA.
DNA arată că, potrivit ordinii de zi soluţionate marţi, Secţia pentru judecători a constatat că, urmare a unei cereri argumentate de recuzare formulate de procuror la unul din termenele de judecată în dosarul „Colectiv”, judecătorilor din complet, dar şi celor învestiţi cu soluţionarea cererii respective, le-a fost afectată independenţa şi imparţialitatea.
Direcţia precizează că „Inspecţia judiciară (condusă de Lucian Netejoru, pentru care ministrul Justiției, Stelian Ion, a cerut demisia, marți – n.r.) nu a solicitat opinia instituţiei la întocmirea raportului care a stat la baza hotărârii Secţiei pentru judecători, cum ar fi fost legal şi firesc”.
„După comunicarea Hotărârii Secţiei pentru judecători anterior menţionate, precum şi a solicitării de revocare a procurorului, vom decide asupra demersurilor legale pe care le vom întreprinde. DNA apreciază că hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM este de natură să creeze un precedent periculos, întrucât formularea unei cereri de recuzare de către procuror este un demers legal prevăzut de Codul de procedură penală”, se precizează în comunicat.
Direcţia Naţională Anticorupţie spune că, mai mult decât atât, potrivit Legii de organizare judiciară, procurorul este liber să prezinte în instanţă concluziile pe care le consideră întemeiate, conform legii, ţinând seamă de probele administrate în cauză.
DNA insistă că independenţa magistraţilor, judecătorilor şi procurorilor, inclusiv a procurorilor care participă la şedinţele de judecată ale instanţelor, rămâne o condiţie esenţială a stabilirii adevărului juridic şi a înfăptuirii actului de justiţie.