Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (PNL), a reacționat marţi față de excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ, spunând că „CSM a riscat foarte mult”, iar dacă acesta este „noul nivel de exigenţă” pe care doreşte să-l impună, atunci trebuie făcut la modul general şi fără excepţii.


„Cazul domnului judecător Danileţ este unul care a născut deja controverse şi dezbateri aprinse într-un context şi aşa inflamat de întârzierile şi blocajele agendei Justiţiei în 2021. Sunt conştient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci şi mai mult ‘faliile’ de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face şi mai dificilă sarcina Ministerului Justiţiei de a lucra şi coopera cu acest sistem pe teme sensibile. CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigenţă pe care doreşte să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general şi fără excepţii, pentru a nu crea favoritisme”, a scris Cătălin Predoiu pe pagina sa de Facebook.

El spune că, în calitate de ministru al Justiției, nu are drept de vot în CSM în materie disciplinară. Și tot în această calitate, este obligat să se abţină de la orice comentarii:

„Pe fondul cauzei, atât timp cât ministrul nu are drept de vot în CSM în materie disciplinară şi, pe de altă parte, având în vedere că judecătorul a declarat că va ataca decizia CSM în instanţă, până la pronunţarea unei decizii definitive, ministrul Justiţiei este obligat prin natura postului să se abţină de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni într-un sens sau altul asupra instanţei de judecată. Este politica mea constantă de a nu comenta cazuri care se află sau se vor afla cu certitudine pe rolul instanţelor de judecată, aşa cum, repet, dl judecător Danileţ a declarat public. Pe de altă parte, îmi rezerv dreptul de a face comentarii privind această decizie a CSM, după ce instanţa de judecată se va pronunţa definitiv“, precizează Cătălin Predoiu.

În încheiarea mesajului, noul ministru al Justiției nu s-a putut abține să nu atace USR:

„PS În ceea ce privește prevederile privind sancțiunile disciplinare din lege, ele au fost preluate în anul 2011, în urma unui studiu de drept comparat, din legislația germană, daneză, olandeză și suedeză, țările cu cel mai ridicat nivel de exigență disciplinară din Europa. Ele au fost adoptate în ciuda unei opoziții dure din partea PSD. Acum văd că ele sunt criticate de USR. Interesant!”.

Reacția lui Predoiu vine după valul de critici aduse de USR, care a anunțat că fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, va sesiza Comisia Europeană în legătură cu „decizia absurdă” a CSM.

Cioloş: „PNL, PSD şi UDMR încep distrugerea justiţiei; semnalul a fost dat de CSM”

Cristi Danileț a transmis, într-o postare pe Facebook, că „m-au exclus pentru două postări pe TikTok cum tai gardul viu și curăț piscina”.

„Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală”, este mesajul lui.

Judecătorul Cristi Danileț a mai fost sancționat de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM, în luna mai 2019, cu o diminuare de 5% din indemnizaţie, pe o perioadă de 2 luni, după ce a scris pe Facebook că Armata ar putea ieși în stradă pentru „a păzi democrația”.

El a făcut contestație, însă Instanţa supremă a respins-o. Sancţionarea sa a fost pentru încălcarea unui articol din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.
 
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version