Curtea de Apel Craiova a respins, joi, cererea procurorului general interimar, Bogdan Licu, de anulare a adopției Sorinei, fetița pe care asistenta maternală din Baia de Aramă nu voia să o dea familiei adoptive.
Decizia este definitivă.
Săptămâna trecută, Curtea de Apel Craoiova a respins și solicitarea procurorului general, Bogdan Licu, de suspendare a adopției.
Însă fetița nu a putut pleca din țară împreună cu familia adoptivă, deoarece Bogdan Licu a cerut Serviciului Pașapoarte să blocheze eliberarea acestui document pentru Sorina.
Miercuri, Curtea de Apel craiova trebuia să decidă pe cererea lui Licu de anulare a adopției, însă procurorul general interimar a trimis instanței noi “probe” că adopția ar fi fost ilegală.
Concret, Bogdan Licu susține că s-au produs mai multe nereguli cu privire la procedura prin care copila din Baia de Aramă a fost dată spre adopţie unei alte familii şi nu asistentului maternal.
„Declaraţia intervenientei (asistentul maternal – n.red.) în cuprinsul căreia aceasta precizează că nu doreşte să o adopte pe minoră nu are nicio valoare, atât timp cât instanţa de apel nu lămureşte contextul în care asistentul maternal profesionist a dat acea declaraţie. (…) declaraţia pretins a fi fost dată de asistentul maternal profesionist în anul 2013 este datată şi înregistrată în 10 iulie 2013, iar adresa prin care D.G.A.S.P.C. Mehedinţi pretinde că i-ar fi comunicat acestuia datele privind prioritatea la adopţie a fost emisă două zile mai târziu (12 iulie 2013) şi comunicată prin scrisoare recomandată. Instanţa de apel nu explică cum anume ar fi putut asistentul maternal profesionist să ia cunoştinţă de conţinutul acestei adrese cu două zile înainte ca aceasta să fi fost întocmită”, se arată în completarea cererii de revizuire transmisă de Licu instanței din Craiova.
Parchetul acuză angajaţii instituţiei care a intermediat adopţia de superficialitate şi incompetenţă. Iată câteva dintre argumentele invocate de procurorul general interimar:
- În această cauză se ridică serioase semne de întrebare cu privire la modul în care autorităţile competente au repectat dreptul asistentului maternal profesionist cu privire la prioritatea la adopţie.
- Înscrisurile intitulate „raport de compatibilitate” tratează într-un mod extrem de superficial puţine aspecte legate de compatibilitatea dintre copilul Sorina Lucan şi potenţialii adoptatori, dar acordă o atenţie deosebită şi descriu în amănunt conflictul dintre asistentul maternal profesionist şi reprezentanţii D.G.A.S.P.C. Mehedinţi.
- În fapt, în cele 30 de zile pe care familia adoptatoare are obligaţia să le petreacă în ţară, potrivit legii, întâlnirile dintre asistentul maternal profesionist, copilul Sorina şi familia adoptatoare au avut o durată totată de 47 de ore, aspect care rezultă din Raportul de potrivire dintre copil şi adoptator/ familia adoptatoare nr.30112 din 13 august 2018.
- Ca urmare a analizei amănunţite a „rapoartelor de compatibilitate” depuse la dosarul cauzei se poate afirma cu certitudine că, din aceste 47 de ore, minora nu a petrecut singură, în compania familiei adoptatoare, mai mult de 7 ore, timp total insuficient pentru a se stabili o eventuală compatibilitate între aceştia.
- Din lectura acestor rapoarte rezultă indubitabil că personalul D.G.A.S.P.C. Mehedinţi nu a reuşit să gestioneze situaţia niciun moment, din contră, atitudinea acestora a fost cea care a dus la agravarea stării conflictuale dintre asistentul maternal şi responsabilul/ managerul de caz/ psiholog.
- În încercarea disperată de a-şi acoperi flagrantele nelegalităţi, incompetenţa şi superficialitatea cu care au tratat cazul acestui copil, au întocmit raportul final, în care recomandă încuviinţarea adopţiei exclusiv în considerarea faptului că adoptatorii ar avea calităţile necesare pentru a fi părinţi.