Curtea Constituțională a României (CCR) a trântit miercuri, după 4 luni de amânări, Legea privind abrogarea pensiilor speciale, act normativ adoptat de Parlament în 28 ianuarie. 

Astfel, judecătorii CCR, ei înșiși beneficiari ai pensiilor speciale, au declarat neconstituțională această lege.

Amintim că Guvernul Orban a refuzat să abroge, prin ordonanță de urgență – care ar fi intrat în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial -, acordarea pensiilor speciale, în ciuda faptului că PNL a promis acest lucru electoratului, atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele prezidențiale. 

Legea de eliminare a pensiilor speciale – inclusiv ale magistraților, dar nu pentru polițiști și militari – a fost ADOPTATĂ

Între timp, Guvernul PNL se împrumută de zor de la bănci, pentru a plăti pensiilenesimțite.

Legea a fost atacată la CCR de Corina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), dar și de Avocatul Poporului.

Oficial! ÎCCJ a contestat la CCR Legea de eliminare a pensiilor speciale

Șefa ÎCCJ, Alina Corbu, a convocat Secţiile Unite pentru a contesta la CCR actul normativ chiar a doua zi după adoptarea în Parlament.

Ea a invocat, în sesizarea transmisă în 29 ianuarie Curții Constituționale, că legea încalcă principiul independenţei judecătorilor şi afectează statutul constituţional al procurorilor, precum și principiul nediscriminării, în special prin introducerea unui element de discriminare în cadrul corpului magistraţilor, intre magistraţii civili şi cei militari.

 Într-o scrisoare deschisă, Corina Corbu a afirmat că legea adoptată în 28 ianuarie elimină doar 5% din aceste pensii catalogând=o drept „tristă şi stupefiantă, bazată pe faptul că Justiţia e tratată ca o Cenuşăreasă sau ca o o ramură a puterii de stat de rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu „deranja” celelalte puteri ale statului”.

Ea a admis că atitudinea negativă a publicului în cazul pensiilor magistraţilor este justificată, având în vedere gravele excese în  particulare, majoritatea generate de imperfecţiuni legislative. Preşedintele ICCJ subliniază că pensiile magistraţilor nu sunt nici speciale şi nici nesimţite, ele incluzând o componentă contributivă şi o altă componentă compensatorie, aceasta din urmă reflectând tocmai incompatibilităţile şi interdicţiile la care sunt supuşi.

La rândul său, Avocatul Poporului a atacat la CCR legea susținând că „în primul rând, este vorba despre nerespectarea prevederilor clare din Constituţie cu privire la compunerea Parlamentului care poate modifica Statutul deputaţilor şi senatorilor, inclusiv toate aspectele financiare ce ţin de asta. Constituţia spune clar că se poate face numai în şedinţă comună a celor două Camere. Noi am avut din păcate doar un vot în Camera Deputaţilor. Deci este o încălcare a Constituţiei, în opinia noastră”.

Renate Weber, PNL-istă migrată la ALDE, a atacat la CCR eliminarea pensiilor speciale

Renate Weber arăta că ”există multiple decizii ale CCR, începând cu 2010, pentru că sunt vreo cinci decizii ale CCR, care se referă la anumite categorii profesionale, la statutul lor constituţional şi care au fost foarte ferme în a aprecia tipurile de pensii care li se cuvin acestora”.

„Or, există iarăşi o prevedere constituţională privind obligativitatea respectării deciziilor CCR. Eu am fost surprinsă să constat că de la tribuna Parlamentului au fost deputaţi care au atras atenţia că prin această lege se încalcă decizii ale CCR şi totuşi au votat în favoarea acestei legi. Este foarte trist, mie mi se pare că niciodată n-a fost Caragiale mai prezent. Nu se poate aşa ceva! Cum să avem un stat de drept, cum să dorim şi să pretindem că-l construim cu toţii împreună şi în acelaşi timp pur şi simplu să încălcăm cu bună ştiinţă prevederi ale Constituţiei?”, afirma Weber.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version