Procurorul general al României, Gabriela Scutea, face praf proiectul USR privind desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților (SIIJ), secție apărută prin modificarea Legilor Justiției de către majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR și criticată de forurile europene.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut publice, vineri, punctele de vedere întocmite în cadrul instituţiei prin care au fost formulate propuneri şi observaţii la proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). (Vezi document la finalul articolului)
Instituția condusă de 4 luni de Gabriela Scutea publică punctul de vedere al SIIJ, care consideră că (pagina 6) „Secţia nu afectează lupta împotriva corupției”, „a fost înviințată legal”, spre deosebire de serviciul anticorupție creat „infralegal” de Laura Codruța Kovesi în cadrul DNA, iar de la înființarea Secției „nu au existat imixtiuni (…) în activitatea DNA”, iar „cercetările împotriva procurorilor DNA (între care și fostul procuror-șef Kovesi – n.r.) „au fost demarate ca urmare a plângerilor formulate de victime ale abuzurilor acestora”.
„Victimele abuzurilor”, potrivit dosarelor instrumentate de Adina Florea, sunt PSD-iștii corupți Andreea, Vlad și Mircea Cosma, condamnați în primă instanță la 4, 5, respectiv 8 ani de închisoare, dar cu sentințele desființate de ÎCCJ…
Cazul Clanului Cosma – pe față și pe dos!
ÎCCJ a ANULAT condamnarea la 4 ani de închisoare a deputatei PSD Andreea Cosma
Amintim că Gabriela Scutea a fost propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru funcția de procuror general al României și a fost instalată în fruntea Parchetului General, prin decret, de președintele Klaus iohannis, în ciuda avizului negativ dat se Secția pentru procurori a Consiliului superior al Magistraturii (CSM).
VIDEO. Iohannis justifică în mod surprinzător numirea șefilor de parchete: Avizul CSM-ului mi s-a părut parţial destul de superficial
Iohannis le-a numit procuror-șef pe Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, în ciuda avizului negativ al CSM
USR îi amintește lui Iohannis ce a promis: Într-o Românie normală, procurorii șefi NU pot fi numiți fără avizul CSM
Orban îi ia apărarea lui Iohannis: Și Kovesi a avut aviz negativ de la CSM
Mai amintim că, în urmă cu un an, tot PNL în frunte cu europarlamentarul PNL Rareș Bogdan promitea că Guvernul Orban „o desființează în 30 de zile” de la preluarea puterii. De atunci au trecut 7 luni, iar ministrul Justiției, cătălin Predoiu, ține la sertar un proiect de lege pe care tot promite că îl depune în Parlament, unde PSD are majoritatea.
Scutea se ascunde în spatele unei „note” emise de Secția de resurse umane
În loc să-și exprime/asume punctul de vedere clar, procurorul general Gabriela Scutea se ascunde acum în spatele Secției de resurse umane a Parchetului General, care transmite o „notă” în care scrie că „proiectul de lege nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege, fiind deficitar”!
La fel de „curajoasă” a fost Scutea când a dat vot nul în CSM pentru proiectul de desființare a Secției speciale.
Predoiu susține că a votat în CSM pentru desființarea Secției speciale, deși proiectul lui de lege zace la sertar
Iată punctul de vedere al SIIJ, făcut public de PÎCCJ:
„Referitor la impactul generat de înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie asupra independenţei judecătorilor şi procurorilor şi asupra încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie penală, precum şi, în general, asupra justiţiei din România și invocarea, cu titlu de exemplu, în expunerea de motive a unei referiri a Comisiei Europene, potrivit căreia „înfiinţarea, în temeiul legilor justiţiei modificate, a noii secţii de anchetare a infracţiunilor comise de magistraţi dă naştere unei îngrijorări deosebite în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, întrucât o nouă structură ar putea fi mai vulnerabilă în ceea ce priveşte independenţa decât a fost cazul până în prezent în ceea ce priveşte Direcţia Naţională Anticorupţie, dat fiind că ar putea fi utilizată ca instrument suplimentar de intimidare a magistraţilor şi de exercitare de presiuni asupra acestora.
În plus, fiind un departament cu atribuţii generale care acoperă toate categoriile de infracţiuni comise de magistraţi, acestuia îi va lipsi, de asemenea, expertiza în ceea ce priveşte anchetarea infracţiunilor de corupţie specifice, iar impactul ar fi amplificat dacă anchetarea tuturor persoanelor care au legătură cu un caz în care este implicat un magistrat nu ar mai intra în competenţa D.N.A.”, facem următoarele precizări:
1. Apreciem că înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie nu afectează lupta împotriva corupției şi nu este un motiv de îngrijorare, cum, în mod neîntemeiat, susţin iniţiatorii proiectului.
2. Încă o dată, subliniem faptul că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost înfiinţată prin Lege adoptată de Parlament, spre deosebire de Serviciul de Combatere a Infracţiunilor din Justiţie din cadrul D.N.A., înfiinţat printr-un ordin al Procurorului-şef (act infralegal).
3. De asemenea, precizăm că, de la înființarea secției, nu au existat imixtiuni a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție în activitatea Direcției Naționale Anticorupție şi nu au fost utilizate instrumente suplimentare de intimidare a magistraților din cadrul structurii anterior amintite, aşa cum, în mod neîntemeiat, susţin iniţiatorii proiectului.
4. Este adevărat că în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție se desfăşoară activităţi de urmărire penală cu privire la foşti procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar cercetările au fost demarate ca urmare a plângerilor formulate de victime ale abuzurilor săvârșite de către aceştia, când activau în cadrul structurii anterior menţionate”.
Iată și Nota Secției de resurse umane din cadrul Parchetului General: