Procurorul general Gabriela Scutea nu are de gând să infirme clasarea dosarului 10 August operată de șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, încă de acum 3 săptămâni, prin care i-a scos de sub urmărire penală pe șefii jandarmeriei.
 
În schimb, Scutea a ținut să-și etaleze „transparența”, într-o reacție făcută miercuri pe treptele Pechetului general.

Scutea a ieșit miercuri pe scările Parchetului, pentru o scurtă declarație de presă, fără însă a răspunde la întrebările jurnaliștilor.

Ea a spus că a luat act de ordonanța procurorilor DIICOT de clasare a dosarului privind violențele jandarmilor la Mitingul Diasporei și că va verifica soluția.

„Înțeleg emoția publică suscitată de acest dosar. Procurorii au obligația să administreze probele imparțial și complet. Toate actele din dosar vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic”, a spus Scutea.

Procurorul general a mai spus că „ordonanța procurorilor are 235 de pagini, iar din parcurgerea sumară a acesteia reiese că DIICOT a examinat intervenția în forță în anumite zone din Piața Victoriei și a delimitat unele acte care reflectă lipsuri”.

Întrebată dacă, în aceste condiții, va dispune un control asupra acestui dosar, Scutea s-a fofilat: „Haideți să citim cu toții cele 235 de pagini ale dosarului”.

DIICOT a clasat dosarul 10 August, la 2 ani de la violențele jandarmilor. Cazan, Cucoș, Sindile scapă de urmărirea penală
Gabriela Scutea a ținut să arate că dosarul privind modul de intervenție a Jandarmeriei în 10 august a fost preluat de DIICOT „la solicitarea procurorilor militari” ai Parchetului General, iar DIICOT l-a conexat cu dosarul deschis după ce Jandarmeria a reclamat o tentativă de lovitură de stat din partea manifestanților.
 
Fără a aminti că șefii Jandarmeriei – Laurențiu Cazan, Ionuț Sindile și Sebastian Cucoş – au scăpat de urmărirea penală declanșată de procurorii militari, Scutea a dat asigurări că „acest dosar, cunoscut sub numele de 10 august, în continuare se derulează pentru stabilirea adevărului, pentru elucidarea acuzaţiilor şi sesizării formulate din oficiu privind agresiunea asupra cetăţenilor care au participat la protest”.
 
Amintim că, în 26 iunie 2019, DIICOT a cerut pentru “studiu” dosarul deschis de procurorii Secției militare a Parchetului General, solicitare invocată pentru a corobora datele din ancheta in rem deschisă de DIICOT în urma plângerii penale de lovitură de stat, pe care au depus-o șefii Jandarmeriei, urmăriți penal. 

Anchetatorii militari au predat însă și dosarul în care i-au pus sub acuzare pe şefii Jandarmeriei ce coordonaseră acţiunea violentă (ulterior, urmărirea penală fiind extinsă):

  • colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române;
  • colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române;
  • maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureştiș
  •  secretarul de stat Dan Chirică.
Acuzații extinse în dosarul violențelor Jandarmeriei la Mitingul Diasporei din 10 august
Maiorul Cazan își acoperă executanții violenți: Indicativul de pe casca jandarmilor nu mai corespundea
Carmen Dan l-a promovat șef la Jandarmeria București pe maiorul Cazan, cel care spunea că indicativele de pe căștile jandarmilor bătăuși au fost acoperite pentru că nu mai corespundeau 

După 6 luni de la preluarea dosarului, procurorii DIICOT au reluat audierile, în decembrie înainte de Crăciun. Au fost audiați atunci procurorul militar de la Parchetul General, Bogdan Pîrlog – care s-a sesizat în legătură cu violențele jandarmilor încă de la ora 16.30 în 10 august 2018 și a mers în Piaţa Victoriei -, viceprimarul Capitalei, Adrian Bădulescu, și fostul ministru al Internelor în momentul violențelor, Carmen Dan.

Gabriela Scutea a fost propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru funcția de procuror general al României, la pachet cu Giorgiana Hosu, propusă la șefia DIICOT.
 
Ambele au fost numite în funcție prin decret semnat în 20 febriarie a.c. de președintele Klaus Iohannis, în ciuda avizului negativ al CSM.
Iohannis le-a numit procuror-șef pe Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, în ciuda avizului negativ al CSM
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version