Proiectul de lege inițiat de fosta președintă a PNL, Alina Gorghiu, privind executarea la domiciliu a pedepselor cu închisoarea de până la 7 ani şi supravegherea prin brăţară electronică a condamnaților, a fost respins definitiv, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu unanimitate de 305 voturi, iar un deputat nu a votat.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Senatul adoptase cu 128 de voturi „pentru” şi două abţineri, la începutul lunii aprilie, inițiativa legislativă senatoarei PNL Alina Gorghiu.

Actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, a „mângâiat-o” public când i-a aflat isprava, susținând că niciun senator PNL nu știuse despre acest proiect, deși toți l-au votat.

Orban NU o sancționează pe Gorghiu pentru inițierea Legii pușcăriei la domiciliu: „S-a autodescalificat”

De altfel, și senatorii USR au votat inițiativa Alinei Gorghiu.

Barna: „A fost o eroare”

Liderul USR, Dan Barna, anunţă că votul senatorilor USR a fost o eroare şi că deputaţii formaţiunii se vor pronunţa împotrivă.

„Am primit mai multe întrebări legate de votul colegilor mei senatori la proiectul de lege al PNL cu închisoarea la domiciliu, proiect corelat cu cel privind brăţara electronică de urmărire. Ca să clarific această temă şi să revenim la priorităţile reale din aceste zile, precizez că acel vot a fost o eroare, iar USR va vota la Camera Deputaţilor, cameră decizională, împotriva acestei iniţiative”, a scris Barna pe Facebook.

Barna a venit cu această precizare vineri, la 3 zile de la vot.

PLUS a făcut apel la Camera Deputaţilor să respingă proiectul respectiv, deoarece „este de natură să ducă imediat la eliberarea a peste jumătate dintre deţinuţii” din România.

„Dintre cei aproximativ 20.000 de deţinuţi din România, cel puţin jumătate ar fi în situaţia de a putea reclama aplicarea retroactivă a legii penale mai favorabile, fapt ce ar putea duce la eliberarea acestora din penitenciar şi continuarea executării pedepsei la domiciliu. Formaţiunea menţiona că prin decizia nr. 356/2018, Curtea Constituţională a României s-a pronunţat asupra unei propuneri legislative ce avea acelaşi obiect, declarând-o neconstituţională. Iniţiativa anterioară se referea însă doar la pedepse pentru infracţiuni mai puţin importante, de până la 3 ani. De această dată, pedepsele cresc până la 7 ani şi pot privi infracţiuni dintre cele mai grave, aşa cum este cazul furtului, tâlhăriei, distrugerii, răpirii, lipsirii de libertate ori al proxenetismului. Posibilitatea ca persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni să execute pedeapsa la domiciliu este, pe de o parte, de natură să indigneze o parte importantă a societăţii, iar, pe de altă parte, capabilă să înlăture principalul rol al sancţiunilor penale, cel de a descuraja potenţialii făptuitori”, a precizat, după votul din Senat, partidul condus de Dacian Cioloș.

Simonis (PSD): PNL au introdus pe şestache proiectul, iar azi  l-am introdus pe ordinea de zi, luându-i prin surprindere pe liberali

Marți, proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor pentru a fi respins la propunerea liderului deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care a declarat:

„Nu numai că şi cei de la PSD au votat pentru respingerea acestei iniţiative, am insistat să fie respinsă. (…) În timp ce planeta se confruntă cu această criză, pandemie, cei de la PNL au introdus pe şestache un proiect prin care cei care săvârşeau infracţiuni grave să execute pedepse la domiciliu. A fost nevoie ca astăzi, luându-i prin surprindere pe liberali, să introducem proiectul pe ordinea de zi. A fost respins. Nu mai există pericolul ca aceştia să execute pedepsele în vilele de protocol”.

Șerban Nicolae, la unison cu Gorghiu

În aprilie însă, senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat că „există suficiente probleme cu respectarea izolării şi a carantinei”.

„Să ne punem problema că autorităţile sunt deja pregătite pentru eliberarea infractorilor condamnaţi din închisori pentru a nu mai sta în penitenciar, ci în locuinţe, ar putea să fie prematur, cel puţin la acest moment. Iniţiativa este una care să justifice necesitatea. În ceea ce priveşte însă oportunitatea, aş vrea să reflectaţi, pentru că suntem în situaţia în care mulţi români consideră că se află, ca urmare a măsurilor luate în starea de urgenţă, într-un soi de arest la domiciliu, că autorităţile nu reuşesc să menţină controlul asupra respectării măsurilor de izolare şi carantină la domiciliu, dar PNL se gândeşte la scoaterea infractorilor din închisori pentru a nu suferi condiţiile de detenţie din închisorile româneşti”, a susţinut Şerban Nicolae.

Ce prevede legea Alinei Gorghiu

Infractorii condamnați la închisoare de până la șapte ani ar putea executa pedeapsa la domiciliu fiind supravegheate în permanenţă prin intermediul unei brăţări electronice prevede un proiect de lege votat marţi aproape în unanimitate de Senat, într-o şedinţă de plen online. Nu vor putea beneficia de această măsură criminalii, violatorii, traficanții de persoane și de droguri, precum nici cei condamnați pentru corupție.

De asemenea, actul normativ prevede și posibilitatea executării pedesei cu închisoare în regim mixt: în timpul săptămânii acasă, iar în weekend în penitenciar.

Inițiativa îi aparține senatoarei PNL Alina Gorghiu și a înregistrat 128 de voturi „pentru” şi două abţineri.

Potrivit proiectului, instanţa poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

  • pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;
  • infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
  • infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
  • în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă:

  • iniţial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată;
  • infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor;
  • faptele reprezintă infracţiuni contra vieţii, contra integrităţii corporale sau sănătăţii, infracţiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, precum şi infracţiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată.
  • De asemenea, nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei dacă persoana a fost condamnată anterior pentru săvârşirea fie a infracţiunii de evadare, fie pentru cea de înlesnire a evadării ori pentru tentativă la aceasta
Gorghiu: „Sunt prevederi esenţiale care se găsesc în sistemele multor state ale UE”

Alina Gorghiu a declarat că este un proiect care reprezintă creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementată monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.

„Proiectul modifică în esenţă Codul penal cu câteva prevederi esenţiale care se găsesc în sistemele multor state ale Uniunii Europene. De exemplu, de a introduce o măsură alternativă la pedeapsa închisorii, şi anume executarea la domiciliu a pedepsei închisorii, care reprezintă o formă de individualizare a pedepsei şi, de asemenea, executarea fracţionată a pedepsei închisorii. Codul de procedură penală suportă o modificare esenţială care presupune că instanţa se va pronunţa asupra revocării şi anulării executării la domiciliu a pedepsei închisorii. (…) Se instituie supravegherea prin brăţară electronică, se defineşte noţiunea de imobil în care se execută pedeapsa şi se reglementează cazurile în care condamnatul poate părăsi imobilul – asta este esenţa iniţiativei legislative”, a precizat Alina Gorghiu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version