PSD a decis să sfideze în continuare DNA și a respins luni prin vot, după 7 luni de amânare, cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale a liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, acuzat că a luat șpagă 800.000 de dolari pe vremea când era prim-ministru.
Au fost 71 de voturi “împotrivă”, 38 de voturi “pentru” și o abținere.
Așadar, Tăriceanu, partener de guvernare al PSD, nu poate urmărit penal pentru faptele sale. Procurorii anticorupție nici măcar nu au voie să îl citeze pentru a da o simplă declarație în acest dosar.
“Noul” PSD, așa cum îl laudă șefa interimară, Viorica Dăncilă, a dat testul de schimbare, clamat de cei mai mulți dintre baronii locali, în frunte cu Marian Oprișan de la Vrancea.
Partener la guvernare al lui Dragnea – acum aflat în pușcărie -, Tăriceanu nu a avut nicio emoție la vot: dacă scoate ALDE din coaliție, PSD va trebui să apeleze la absolut toate voturile UDMR și ale Minorităților, pentru a obține și majoritatea în Cameră. Iar aceasta însemnă negociere cu fiecare dintre deputații Minorităților, la fiecare vot pe proiectele de lege, de acum înainte.
PSD are singur majoritate în Senat, însă nu și în Camera Deputaților, unde depinde de voturile ALDE – care însă nu sunt suficiente după migrarea multor deputați la ProRomânia lui Victor Ponta, astfel că este nevoie și de câteva de la UDMR.
Comisia juridică a Senatului a aprobat miercurea trecută, fără știrea ALDE, raportul în dosarul în care DNA îl acuză pe Tăriceanu de luare de mită.
Atunci, votul a fost neutru: 3 voturi ”pentru”, 2 abțineri și 1 vot ”împotrivă”.
Au fost prezenți 2 senatori PNL, unul USR, 2 PSD și unul UDMR. Așadar, PSD a votat împotrivă, iar UDMR s-a abținut.
Chiar înaintea votului, ceilalți senatori “juriști” ai PSD au părăsit ședința comisiei. Cei rămași au întrunit, însă, cvorumul, astfel că nu mai poate fi amânat votul în plenul Senatului.
Decizia a fost anunțată de președintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), la o zi după ce Biroul permanent al Senatului acordase un nou termen de două săptămâni Comisiei juridice pentru întocmirea unui raport la solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu.
Imediat după adoptarea raportului în Comisia juridică, liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a pus la cale un șantaj cu Tăriceanu, astfel încât candidatul propus de Viorica Dăncilă pentru șefia Camerei deputaților, Marcel Ciolacu, să fie votat de deputații ALDE numai dacă senatorii PSD vor respinge, în plen, ridicarea imunității lui Tăriceanu.
El susține că niciun pesedist nu va vota cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), depusă încă din noiembrie 2018.
“Eu nu cred că vreun social-democrat, vreun coleg de-al meu din grup al cărui lider încă sunt, să își fi schimbat opinia și să fi ajuns la concluzia că trebuie să îmbrățișăm formele de abuz care au paralizat România atâta vreme”, a declarat Șerban Nicolae, după ce a pus la cale complotul cu Tăriceanu, în biroul său de la șefia Senatului.
Șerban Nicolae a susținut că senatorii din Comisia juridică nu ar fi trebuit să dea un vot, ci doar să constate îndeplinirea condițiilor legale.
“A fost o chestiune confuză. E anormal ca membrii Comisiei juridice să voteze de două ori, o dată în comisie și o dată în plen, pe o chestiune care ține de procedură penală. E anormal. E ca un judecător care a intrat o dată în vreun complet și ar mai intra o dată în alt complet pe aceeași speță. La acest nivel, Comisia juridică nu ar trebui să facă altceva decât să verifice îndeplinirea condițiilor procedurale, să fie o sesizare formulate de procuror general, sa fie membru al guvernului, de un senator în timpul mandatului. Din punctul meu de vedere nu aveam ce să votăm. Era doar o constatare, pentru că decizia aparține plenului”, a declarat Șerban Nicolae, întrebat de ce unii PSD-iști au părăsit sala Comisiei Juridice, înainte de vot.