Mihaiela Moraru-Iorga a fost numită marţi, de CSM, procuror de execuţie în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, pentru un mandat de trei ani.
Asta în ciuda faptului că revocarea sa de la DNA, decisă în 2017 de fostul procuror-șef Laura Codruța Kovesi, nu are o sentință definitivă în justiție.
Astfel, Curtea de Apel București a decis marți anularea revocării, dar aceasta poate fi contestată de Kovesi la instanța superioară – Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VIII a Contencios Administrativ si Fiscal.
Amintim că tot Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a hotărât, în septembrie 2017, suspendarea rordinului de revocare semnat de Kovesi, până la soluţionarea procesului.
Iorga-Moraru acţionat-o în instanţă pe fosta şefă a DNA, iar judecătorii au dispus că aceasta se poate întoarce să lucreze în DNA.
Iorga a fost trimisă în judecată pe 8 februarie 2018 de DNA Ploieşti, pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, în formă continuată.
Procurorii spun că în perioada 2015 – iunie 2017, la rugămintea expresă a unui inculpat dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti, procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a îngreuna cercetările şi tragerea la răspundere penală a inculpatului, cu intenţie directă, l-a ajutat, prin efectuarea mai multor acte comisive şi omisive, preciza atunci DNA, într-un comunicat de presă.
Însă judecătorul de la camera preliminară din ÎCCJ a decis în luna iunie 2018 restituirea dosarului la DNA Ploieşti. Magistratul a constatat nulitatea rechizitoriului şi a exclus toate probele administrate în cursul urmăririi penale.