Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), for condus de Lia Savonea, îl ceartă, joi, pe președintele Klaus Iohannis, pentru că nu a acceptat-o în fucția de ministru al Justiției pe Dana Gîrbovan, propusă de premierul Viorica Dăncilă.

Lia Savonea

Publicăm integral comunicatul de presă:

„În raport de afirmaţiile preşedintelui României formulate în ziua de miercuri, cu ocazia respingerii propunerii de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a unui judecător, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă public astfel de acte ca fiind ingerinţe deosebit de grave la adresa independenţei justiţiei.

Secția pentru judecători subliniază în mod ferm că motivarea prezentată public de către Președintele României pentru justificarea respingerii propunerii în funcția de ministru al justiției a unui judecător, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenței și prestigiului justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii și puterea judecătorească, prin instanțele judecătorești, sunt singurele autorități îndreptățite prin dispozițiile expres prevăzute în Constituție și în legislația organică să decidă dacă un judecător are sau nu toate calitățile cerute de dispozițiile legale pentru exercitarea funcției.

Afirmațiile Președintelui României la adresa persoanei propuse pentru funcția de ministru al justiției, persoană care a îndeplinit funcția de judecător mai mult de 19 ani, reprezintă, în lipsa oricărei constatări a veridicității acestora în cadrul mecanismelor legale și constituționale anterior amintite, un vădit atac la adresa independenței și prestigiului justiției.

Secția pentru judecători a subliniat în nenumărate ocazii și reiterează în circumstanțele actuale că, indiferent de climatul social și politic, reprezentanții instituțiilor statului trebuie să dea dovadă în discursul public de echilibru și prudență, iar nicio situație nu poate justifica încălcarea garanției constituționale a independenței justiției.

Nu în ultimul rând, Secția pentru judecători consideră că programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justiției ar fi contribuit la îmbunătățirea condițiilor din justiție și este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiție mai bun în folosul cetățeanului”.

Amintim că Dana Gîrbovan s-a grăbit să-și depună cererea de demisie din magistratură, luni dimineață, iar secția condusă de Savonea i-a aprobat-o rapid, după ce PSD a deciz, în ședința CEX de vinerea trecută, remanierea Anei Birchall și înlocuirea ei cu Gîrbovan la șefia Justiției.

Birchall i-a enervat pe baronii PSD: Dana Gîrbovaneste propusă ministru al Justiției, iar Iulian Iancu – vicepremier pentru Economie. Iohannis îi poate respinge

Numai că – ghinion! -, în după-amiaza aceleiași zile Tăriceanu a rupt alianța cu PSD.

Iar două zile mai târziu, Iohannis a respins numirea Danei Gîrbovan în funcția de ministru:

„În primul rând, nu accept nici o propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că acest guvern și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur și simplu inacceptabile. Așadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier. Resping propunerea pentru ministrul justiției (Dana Gîrbovan, n.r.). Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu”.

Imediat, Dana Gîrbovan și-a retras demisia din magistratură.
Refuzată de Iohannis, Gîrbovan și-a retras demisia din magistratură la fel de repede cum a depus-o

Secția pentru judecători a CSM nu a stabilit, deocamdată, data la care va fi luată în discuţie cererea Danei Gîrbovan de retragere a demisiei din magistratură.

Dar, cel mai probal, în ședința de luni se va întâmpla acest lucru, iar demisia îi va fi anulată.

Gîrbovan iese „șifonată” rău din această afacere politică

Gîrbovan va ieși însă „șifonată” rău din această afacere politică. Ea își merită însă soarta: a susținut majoritatea modificărilor la Legile Justiției, inclusiv înființarea Secției Specială, despre care GRECO a cerut să fie desființată, catalogând-o drept “o anomalie a sistemului judiciar”.

Însă Gîrbovan a contestat raportul GRECO, în luna iulie, imediat după publicarea lui de către Ana Birchall – pe care a criticat-o, într-o postare pe Facebook:

”Solicit public ministrului Justitiei Ana Birchall să prezinte o poziție publică cu privire la erorile flagrante din aceste rapoarte GRECO care sfidează logica juridică elementară, cum ar fi referirea la infirmarea soluțiilor pe netemeinicie, pe care o prezintă ca o prevedere nouă ce reprezintă o amenințare la adresa independenței justiției, în contextul în care această prevedere există în lege de ani de zile și a fost folosită inclusiv de fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version