Lia Savonea, care va mai fi doar două luni și jumătate președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), s-a supărat rău, marți, după ce a eșuat pentru a 6-a oară în încercarea de a o valida pe Adina Florea în funcția de procuror-șef al Secției speciale de invesigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ).
Savonea vrea excluderea urgentă a membrilor CSM care lipsesc nemotivat, după ce ședința CSM nu s-a putut ține nici marți, din lipsă de cvorum.
Ministrul Justiției, Ana Birchall, membru de drept în CSM, este plecată la reuniunea JAI la Luxemburg.
Lipsesc și patru procurori din comisie: unul este în concediu, iar ceilalți trei au programată o întâlnire a membrilor Secţiei pentru procurori cu conducerile Parchetului General, a Secţiei Parchetelor Militare şi structurilor specializate.
UPDATE: Secția pentru procurori a CSM a transmis, printr-un comunicat de presă, că a luat act de afirmațiile președintelui CSM la deschiderea ședinței de plen de marți și “își exprimă dezacordul față de acuzațiile neprobate și nefondate la adresa unora” dintre membrii secției.
Iată precizările: “Secția pentru procurori a primit în 3 octombrie 2019 invitația de a participa la evenimentul convocat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 octombrie 2019, trei membri confirmând prezența în dimineața de 4 octombrie 2019, un al patrulea membru al Secției fiind în concediu aprobat din luna septembrie 2019 de către Președintele CSM.
Facem precizarea că Plenul a fost convocat în după-amiaza zilei de 4 octombrie 2019, neexistând o consultare prealabilă și nicio informare cu privire la o dată a Plenului, așa cum susține Președintele CSM.
Membrii care au confirmat participarea la întrunirea organizată de Procurorul General au înțeles să nu își modifice agenda stabilită pentru 8 octombrie 2019, nefiind prima oară puși în situația de a-și reorganiza activitatea, din cauza convocării imprevizibile a ședințelor Plenului CSM.
Secția pentru procurori își manifestă disponibilitatea unui dialog real cu privire la calendarul activităților Consiliului Superior al Magistraturii”.
- La art 27, după aliniatul 2, se introduc dou noi alineate:
- alin 2 (1): Prin excepție de la prevederile alin 2, lucrările Plenului se desfășoară legal în prezența a cel puțin 2/3 din totalul membrilor atunci când ședința de plen a fost convocată, iar membrii cu activitate permanentă lipsesc de la ședința sau suprapun orice alte activități acesteia fără ca absența lor să fi fost aprobată de președintele CSM
- alin 2 (3): Împiedicarea desfășurării ședinței Plenului CSM ca urmare a situației prevăzute la alin 2 (1) atrage pierderea de drept a mandatului, situație care se constată de îndată de plen
- Calitatea de membru al CSM încetează, după caz, la expirarea mandatului, prin demisie, revocare din funcție, nerezolvarea stării de incompatibilitate în termen de 15 zile de la data alegerii ca membru al CSM, imposibilitatea exercitării atribuțiilor pe o perioadă mai mare de 3 luni, deces, precum și în situația prevăzută la art. 27 alin (2).
Savonea l-a atacat pe procurorul general interimar Bogdan Licu, pentru că i-a chemat la ședință pe cei trei procurori membri ai CSM:
„Lucrările plenului se desfăşoară în prezenţa a cel puţin 15 membri. Suntem 13 membri prezenţi. Am citit în presă că mai mulţi procurori au fost convocaţi astăzi la sediul Parchetului General. Mie mi se pare că avem o perpetuare a unui blocaj în funcţionarea activităţii plenului CSM. Trebuie să reamintesc că, la patru şedinţe legal convocate, la datele de 20 iunie, 24 iunie, 1 iulie şi 3 iulie, s-a refuzat de către anumiţi membri, în principal procurori, să se prezinte pentru a se asigura desfăşurarea şedinţelor. Eu constat că nu avem pârghii, instituţional vorbind, pentru a asigura respectarea legii în cadrul CSM, situaţie în acord de care vă propun să solicităm ca, în regim de urgenţă, să fie adoptate măsuri legislative care să deblocheze actuala situaţie printr-o procedură rapidă, parlamentară, de care o fi. Este necesară modificarea art. 27 alin. 2 din Legea 317/2004, care reglementează cvorumul şedinţelor de plen”.
Lia Savonea a atacat-o și pe Ana Birchall, ministrul Justiției, pe care premierul Viorica Dăncilă a revocat-o, dar președintele Klaus Iohannis nu vrea să semneze decretul: „Am văzut semnalele date de ministrul Justiţiei pe marginea şedinţei de astăzi. Nu pot să nu constat această stranie coincidenţă. Ministrul Justiţiei dă un semnal, iar procurorul general al României suprapune activităţi la sediul Parchetului General”.
“Suntem în faţa unei situaţii de coordonare în blocarea activităţii şedinţelor de plen”
Șefa CSM a acuzat că se află în faţa unei “situaţii de coordonare în blocarea activităţii şedinţelor de plen”.
“Procurorul general şi procurorii din cadrul CSM au şi în perioada următoare activităţi la Constanţa. Aşadar, patru zile de absenţă. Cei trei membri absenţi, domnul procuror Ban, doamna Tatiana Toader şi domnul procuror Deac, nu au adus la cunoştinţa preşedintelui sau secretarului general nicio situaţie de absenţă sau imposibilitate de prezentare. Eu nu mă feresc să spun că suntem în faţa unei situaţii de coordonare în blocarea activităţii şedinţelor de plen, aşa că vă propun modificarea art. 27 alin. 2 din Legea 317/2004, aşa încât să fie împiedicat orice membru al CSM să îşi facă propria lege şi să facă imposibilă derularea activităţii acestei instituţii. Eu aş mai propune să se stabilească şi ca un membru aflat în astfel de situaţie, când şedinţa a fost legal convocată, să îşi piardă de drept mandatul”, a propus Lia Savonea.
Unul dintre judecătorii din cadrul CSM a propus să meargă cu toții la Parchetul General, pentru a desfăşura acolo şedinţa de plen, unde ar fi cvorum, împreună cu cei 4 procurori care se află la dicuțiile convocate de Licu.
Amânări de 3 luni pentru dezbaterea raportului GRECO
Validarea Adinei Florea a fost amânată timp de 3 luni, din lipsă de cvorum. Este un boicot lansat de 7 membri ai comisiei, nemulțumiți că Savonea refuză să pună pe ordinea de zi, spre dezbatere, desființarea Secției speciale, așa cum a cerut GRECO în raportul din luna iulie.
În ultima ședință, din 17 septembrie, membrii CSM care o contestă pe Savonea au reușit, cu votul ministrului Justiției, Ana Birchall, și al procurorului general Bogdan Licu, membri de drept în CSM, să amâne din nou o astfel de decizie.
An acea ședință a avut loc un schimb de replici dur între Savonea și Birchall: