Curtea Constituțională a României (CCR) a admis miercuri, cu majoritate de voturi – opinie separată doar din partea Liviai Stanciu, a lui Daniel Morar și Ștefan Minea -, existența unui conflict între Parlament și Parchetul General din cauza protocoalelor secrete încheiate cu SRI.
Cu alte cuvinte, CCR a decis că protocoalele cu SRI sunt ilegale, iar probele vor putea fi eliminate de judecători din dosarele flate pe rol.
Nu mai contrează conținutul interceptărilor – chiar dacă demonstrează o șpagă sau alte infracțiuni de corupție comise de politicieni. Aceste probe vor fi aruncate la coș!
Va beneficia din plin, printre mulți alții, Darius Vâlcov, condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanță.
În cazul sentințelor definitive, decizia de miercuri nu se pune, deoarece aceasta nu se aplică retroactiv.
Așadar, liber la anulare de probe! Infractorii de rang nici nu mai au nevoie de amnistie și grațiere.
Potrivit CCR, Înalta Curte, celelalte instanțe și Parchetul General vor verifica doar cauzele aflate în curs (urmărire penală și trimitere în judecat) în ce măsura s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și calitatea organului de urmărire penală.
CCR a declarat neconstituțional în integralitate protocolul încheiat între Parchetul general și SRI în 2009, pe motiv că nu avea bază legală.
Protocolul dintre Parchet și SRI încheiat în 2016 – despre care procurorul general Augustin Lazăr a deckarat că nu a fost aplicat niciodată – a fost declarat parțial neconstituțional – art. 6 alineatul 1, art. 7 alineatul 1 și articolul 9.
Protocolul a fost încheiat în baza unei ordonanțe de urgență.
Minuta Curții Constituționale:
- Admite sesizarea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – PÎCCJ și Parlament, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte, generat de încheierea între Ministerul Public – PÎCCJ și Serviciul Român de Informații a protocolului nr. 00750 din 4 februarie 2009, precum și de exercitarea, în mod necorespunzător a controlului parlamentar asupra Serviciului Român de Informații.
- Admite sesizarea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – PÎCCJ și Parlament, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte, generat de încheierea între Ministerul Public – PÎCCJ și Serviciul Român de Informații a protocolului nr. 09472 din 8 decembrie 2016 doar cu privire la dispozițiile art. 6 alin. 1, art. 7 alin 1 și art. 9, precum și precum și de exercitarea, în mod necorespunzător a controlului parlamentar asupra Serviciului Român de Informații.
- Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, precum și Ministerul Public – PÎCCJ și unitățile subordonate – vor verifica în cauzele pendinte în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală și vor dispune măsurile legale corespunzătoare.