Secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție, condusă de Gheorghe “Giani” Stan și Adina Florea – care o anchetează pe Kovesi în două dosare deschise la sesizarea fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, fugit în Serbia de 2 ani și 4 luni pentru a scăpa de arestarea preventivă într-un dosar de corupție -, a fost înființată ca organ represiv, acuză asociațiaprofesională a procurorilor „Iniţiativa pentru Justiţie”.
Reprezentanţii organizaţiei au emis un comunicat foarte dur la adresa preşedintelui CSM, Lia Savonea, şi a secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.
”În ceea ce priveşte Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, aceasta apare ca fiind înfiinţată din două motive principale: pe de o parte, pentru a asigura impunitatea magistraţilor corupţi, agreaţi de putere, cu riscul refacerii reţelelor de corupţie din anii ’90 şi din prima partea a anilor 2000, pe de altă parte, pentru a acţiona ca un organ represiv, care să poată fi folosit împotriva magistraţilor incomozi – aspecte cu privire la care magistraţii au atras atenţia încă de la momentul punerii în discuţie a înfiinţării acestei secţii speciale. Aceşti magistraţi au fost consideraţi alarmişti. Din păcate însă, după începerea activităţii secţiei speciale, temerile magistraţilor au fost confirmate, în special, de comunicările publice ale secţiei. Din aceste comunicări oficiale rezultă o discrepanţă între situaţia de fapt descrisă şi încadrarea juridică dată faptelor cercetate, discrepanţă pe care o poate remarca orice persoană care posedă cunoştinţe elementare de drept penal”,se arată în comunicatul care se referă la activitatea SIIJ.
Totodată, aceştia critică procurorii care fac parte din această structură: “S-a clamat că secţia specială pentru magistraţi va fi o unitate de elită. Constatăm însă că persoanele care au fost numite în cadrul acesteia nu fac parte din elita corpului procurorilor: actualul procuror-şef a avut o activitate de investigare nesemnificativă la un parchet de pe lângă o judecătorie mică, apoi a funcţionat ca procuror „de instanţă”, după care a ocupat o funcţie de conducere şi ulterior a funcţionat ca inspector judiciar”.
Secția specială a depus la CSM o cerere de apărare a sistemului judiciar.
”La data de 03 aprilie 2019 a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cerere formulată în raport de conţinutul comunicatului Asociaţiei „Iniţiativa pentru Justiţie” emis la data de 01 aprilie 2019 şi preluat în mass media online sub diverse titluri”, anunţă CSM, miercuri, pe pagina sa de internet.
Cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar a fost înaintată, pentru verificări, Inspecţiei Judiciare conduse de Lucian Netejoru, pentru care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a inițiat o Ordonanță de urgență, adoptată la sfârșitul lunii august 2018, privind prelungirea mandatului acestuia, care îi exira la 1 septembrie 2018.