Șeful Poliției Române, Benone-Marian Matei, a anunțat luni, în a 6-a zi de proteste ale transportatorilor şi fermierilor, că au fost deschise 24 de dosare penale.

„Au fost înregistrate la nivel naţional un număr de 24 de dosare care vizează cercetarea infracţiunii de instigare publică. Poliţiştii s-au autosesizat vizavi de comiterea acestor fapte prin semnale transmise în mediul public cât şi de la o serie de protestatari care au semnalat faptul că pe grupul de WhatsApp au fost postate mesaje care incită la violenţă“, a spus şeful Poliţiei.

Benone-Marian Matei a dat exemple de astfel de mesaje: „Hai să luăm maşina de poliţie pe sus şi să mergem la Guvern, că altfel nu se mai poate”, „Haideţi să luăm topoarele şi să mergem pe jos la Guvern”, „Bătaia este ruptă din Rai”, „Haideţi să punem mâna pe lopeţi şi pe topoare şi să ne facem dreptate”.

Amintim că aceste comentarii au apărut după ce un polițist „mascat” de la forțele speciale a amenințat cu pistolul, sâmbătă la Constanța, un șofer care dorea să meargă acasă, având în mașină soția și copilul. IPJ Constanța s-a rezumat să transmită că „pistolul nu era letal”, ceea ce înseamnă totuși că unul cu gloanțe de cauciuc sau pentru grenade fumigene, adică la fel de periculos, dacă ar fi fost folosit la o distanță mai mică de 1 metru, ca în acest caz. În plus, precizăm că la acțiunile de ordine publică este interzisă participarea „mascaților”; polițiștii trebuie să aibă fața descoperită, pentru a putea fi identificați în caz că fac abuzuri.

Benone Matei a insistat însă pe marota periculozității de care dau dovadă acești protestatari, pe WhatsApp: „Este evident că aceste mesaje incită la violenţă şi facem tot ce putem pentru identificarea persoanelor care transmit astfel de mesaje”.

Inspectorul-șef al IGPR a mai spus că, în apropierea activităţilor de protest, în Chiajna, a fost identificată o persoană care deţinea o armă albă, ceea arată “clar” că persoana manifestă o “rea credinţă vădită”.

Şeful IGPR a arătat că„ Poliţia acţionează în sistem integrat împreună cu Jandarmeria Română, pentru a preveni faptele antisociale şi de a proteja populaţia”.

„Până în acest moment, dispoziţiile au fost foarte clare, pentru respectarea legii, nimic altceva. Respectarea legii nu e opţională”, a mai spus Benone Matei.

La rândul său, șeful Jandarmeriei Române a declarat că instituția pe care o conduce a acţionat, în cele 6 zile de la declanșarea protestelor, „cu efective în cele 27 de județe unde au fost proteste”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version