Greu de decis în instanțele românești, chiar și după 9 ani! 

Sentința de la instanța de fond – Curtea de Apel București (CAB) – în dosarul fostului primar de Constanța Radu Mazăre privind retrocedările ilegale de terenuri a fost amânată, vineri, pentru a 7-a oară, de judecătoarea Cornelia Corina Gheorghișan.

sursa foto Facebook Radu Mazare

Prejudiciul a fost estimat de procurorii DNA la 114 milioane de euro iar dosarul se judecă de aproape 9 ani, fiind trimis instanței în 28 octombrie 2008.

Sunt judecați 37 de inculpați în legătură cu restituirea și atribuirea ilegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din Constanța, Mamaia, plajă și faleză.

Printre “vedete”, Nicușor Constantinescu

Alături de Radu Mazăre au fost trimiși în judecată mai mulți membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanța:

  • Nicușor Constantinescu — fost președinte al CJ Constanța și fost consilier municipal, acum aflat în închisoare pentru fapte de corupție comise într-un alt dosar;
  • șeful Direcției Administrație Publică, Constantin Racu;
  • șeful Direcției Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu;
  • șeful Direcției Tehnic-Investiții, Ion Marica;
  • fostul consilier municipal Dan Miron
  • consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă și Bogdan Ghițulescu.

Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu sunt și ei inculpați

Ceilalți inculpați sunt funcționari din Primăria Constanța, de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, mandatari, notari publici, moștenitori ai persoanelor îndreptățite, cesionari cumpărători de drepturi succesorale (printre care și Cristian Borcea și Dragoș Săvulescu, foști acționari ai echipei de fotbal Dinamo București), interpuși cumpărători de terenuri și un evaluator agreat de Primăria Constanța, acuzați de procurori de săvârșirea de infracțiuni asimilate și în legătură directă cu infracțiuni de corupție sau de complicitate sau instigare la aceste fapte.

În acest dosar a fost trimis în judecată și notarul Jean Aurel Andrei, soțul președintei Tribunalului București, Laura Andrei.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2002 — iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu știință, au soluționat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obținerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietății asupra unor mari suprafețe de teren la care nu aveau dreptul.

“Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafețe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro. (…) În mod legal, a fost revendicată suprafața de 309.549 mp, cei îndreptățiți beneficiind de restituiri și atribuiri în suprafață cu puțin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile și atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată — aproape un milion de metri pătrați”, susțin anchetatorii.

Procurorii anticorupție precizează că au fost restituite porțiuni de plajă și faleză care, potrivit Constituției și legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietății publice, “adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”.

Prejudiciu total de 114 mil euro, din care 28 de mil euro i se impută lui Borcea 

Procurorii DNA au stabilit că, prin faptele săvârșite, cei 37 de inculpați au produs un prejudiciu de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro în dauna statului și 36,16 milioane euro – în cea a municipiului Constanța.

Astfel, Cristian Borcea este acuzat că a prejudiciat statul român și municipiul Constanța cu aproximativ 28 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit că Borcea s-a asociat cu alți doi învinuiți din dosar, Georgică Giurgiucanu și Emil Dragoș Săvulescu, în societatea comercială “Holiday Club Neptun” SA.

Săvulescu și Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparțineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moștenise proprietăți impresionante în București și Constanța și lăsase partea sa din moștenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.

Având complicitatea unui notar, cei doi au acționat ca mandatari în numele acesteia și au solicitat Primăriei Constanța să intre în posesia unor suprafețe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătrați. Mai mult, ei au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuți sau rude, la prețuri foarte mici.

Cristian Borcea a cumpărat de la cei doi asociați, la prețuri modice, o cotă de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătrați. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanța a luat act de “vânzările” și “revânzările” de drepturi succesorale de care a fost deposedată Ivonne Aline Buzescu-Movilă, pe baza unor referate aprobate de primarul Mazăre.

Acte ilegale produse de membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 și de Radu Mazăre 

Procurorii mai arată că membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 și Radu Mazăre au emis înscrisuri în baza cărora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privată pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanța și din domeniul public al statului, ale căror prețuri au fost mult subevaluate.

Potrivit calculelor făcute de procurori, raportând prețul plătit pentru drepturile succesorale cu prețul terenurilor cedate de Primăria Constanța și vândute ulterior, inculpații au obținut profituri enorme.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version