Ministrul Justiției, Stelian Ion, mărește atribuțiile Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încât avizul acestui for să fie obligatoriu pentru numirea procurorilor-șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT, potrivit pachetului de proiecte privind modificarea Legilor Justiției. (Vezi documente la finalul articolului)
În cazul unui aviz negativ, ministrul Justiției nu mai poate continua procedura de numire pentru funcția respectivă.
În schimb, a fost eliminată prevederea prin care președintele României poate respinge doar o singură dată numirea conducerii parchetelor.
„Am semnat astăzi proiectele celor trei legi ale justiţiei, rezultate în urma consultării publice, şi le-am trimis în procedura de avizare interministerială şi de către CSM”, a anunțat Stelian Ion, vineri seară.
Este vorba despre proiectul Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor, al Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și al Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Toate aceste legi au fost mutilate în 2018 de PSD-ul condus de infractorul Liviu Dragnea, aflat în pușcărie pentru 3 ani și 6 luni, cu sprijinul parlamentarilor ALDE – partid condus de penalul Călin Popescu Tăriceanu, judecat pentru luare de mită și alte fapte de corupție (abuz în serviciu), și al parlamentarilor UDMR – partid aflat acum în coaliția la guvernare.
Ministrul mai propune ca durata mandelor pentru procurorii șefi: să fie de 4 ani, față de 3 ani în prezent, menținând posibilitatea reinvestirii.
Totodată, Stelian Ion vrea ca vechimea minimă pentru ocuparea funcțiilor de procurori-șefi la principalele parchete să fie redusă de la 15 la 12 ani.
Revocarea din funcțiile de procuror general și procurori-șefi DNA, DIICOT se va face la propunerea ministrului Justiției, cu avizul secției pentru procurori a CSM.