Ministrul Justiției, Stelian Ion, reproșează liderilor PNL. că mai adaugă o condiţionare la proiectul de desființare a Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), după ce au amânat discuțiile timp de două luni, de la primirea avizului Comisiei de la Veneția (5 iulie), pe o problemă mai veche: numărul mare de plângeri penale pe care justiţiabilii nemulţumiţi le fac împotriva magistraţilor.
Această chestiune a fost amintită în avizul său de către Comisia de la Veneţia, însă „fără a fi impusă ca o condiţionare pentru desfiinţarea SIIJ”.
„În opinia mea, această problemă poate fi discutată în cadrul mai larg al reformei justiţiei şi al adoptării noilor legi ale justiţiei. Sigur, putem discuta orice nouă propunere. O vom discuta şi pe aceasta. Dar de ce această nouă temă a discuţiei va putea mai degrabă să temporizeze procesul de desfiinţare a SIIJ? Pentru simplul fapt că această problemă ar fi putut fi discutată pe perioada verii, dacă cei care o invocă acum ar fi acceptat invitaţiile repetate pe care le-am făcut de a ne întâlni şi a mai tranşa din problemele legate de legile justiţiei. Avizul a fost emis în data de 5 iulie. A trebuit să treacă aproape două luni pentru a avea această interpretare a avizului Comisiei de la Veneţia?”, întreabă retoric Stelian Ion, într-o postare pe Facebook.
Blocajul din Coaliție pe desființarea SIIJ continuă. Barna: „Cei de la PNL ne-au spus că au o soluție, dar nu ne-o zic”
Ministrul avertizează că, în ciuda bunelor intenţii declarate odată cu lansarea acestei noi variante, efectul poate fi contrar: complică discuţia, amână decizia, nu garantează că UDMR va renunţa la amendamentul său, dimpotrivă, mai adaugă o condiţionare care nu este impusă de nimeni în această etapă – în niciun caz de Comisia de la Veneţia.
„Răspunsul meu este simplu, în ciuda declaraţiilor agresive şi necolegiale ale unor colegi din PNL: dacă vreţi într-adevăr să desfiinţăm de urgenţă SIIJ, haideţi să o facem pur şi simplu, fără alte amendamente şi condiţionări! Avizul Comisiei de la Veneţia nu doar că susţine demersul, dar acest prim pas este chiar salutat de către Comisie. Aşa cum se susţine şi în avizul Comisiei de la Veneţia, ‘desfiinţarea SIIJ este doar primul pas în această reformă’. Ceilalţi paşi, celelalte discuţii, propuneri de reformă le putem face în contextul legilor justiţiei”, conchide Stelian Ion.