Bombardat cu critici inclusiv din partea magistraților, ministrul Justiției, Stelian Ion, se dezice de „superimunitatea” acordată de Camera Deputaților procurorilor și judecătorilor anchetați pentru fapte penale, susținând că nu a fost ideea lui.
Camera Deputaților a votat desființarea SIIJ, dar cu „superimunitate” pentru magistrați
Într-adevăr, în proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), inițiat de Stelian Ion și adoptat de Guvernul Cîțu, nu apare prevederea că dosarele trebuie avizate de CSM înainte de trimiterea în judecată.
Monica Macovei: CSM a cerut să avizeze trimiterea în judecată a magistraților. Despre ce justiție vorbim?
„Așa cum știți, săptămâna trecută am trimis spre avizare, către CSM și către ministerele avizatoare proiectele noi de modificare a Legilor Justiției.
Justiția are nevoie de o haină nouă. Este un pachet legislativ construit cu migală. Consultarea publică a fost una consistentă. Am ținut cont de toate propunerile pe care le-am primit și a rezultat această variantă care pentru mine este una foarte, foarte bună.
Acest fundament nou ar putea să ne ajute și în ridicarea MCV. O greșeală făcută în ultimii ani e că s-a legiferat în funcție de persoane. Nu ne-am uitat la persoane, ci la a găsi soluții echilibrate.
Una dintre cele mai importante chestiuni a fost numirea procurorilor de rang înalt. Soluția e ca astfel de numiri să nu mai fie controversate. Am conferit un rol mai important CSM, avizul CSM cel negativ are valoare de aviz conform. Ministrul Justiției înaintează o propunere CSM. Dacă avizul e negativ, procedura se întrerupe. Ministrul poate reveni cu altă propunere.
O chestiune foarte importantă ține de revocarea procurorilor de rang înalt. Este important să existe posibilitatea ca procurorul revocat să se adreseze instanței.
Am crescut durata mandatelor pentru funcțiile de conducere. Un mandat de trei ani e foarte puțin. Am considerat că un mandat de patru ani e suficient.
Am eliminat restricțiile referitoare la libertatea de exprimare a magistraților.
O modificare importantă la alegerea membrilor CSM: vor fi aleși pe viitor de toți magistrații la nivel național. Nu se vor mai face alegeri pe trepte. Vine în sprijinul creșterii reprezentativității membrilor CSM. (…)”.