Filimon Nica, tatăl premierului Viorica Dăncilă, a fost condamnat la închisoare în 1985 pentru infracțiuni de drept comun și a fost grațiat printr-un decret al lui Nicolae Ceaușescu, potrivit Recorder.
Parchetul l-a prins pe Filimon Nica falsificând acte de gestiune prin care încerca să acopere o pagubă ce i se imputa: contravaloarea a 2,5 tone de nutrețuri, respectiv 5.400 de lei – echivalentul a două – trei salarii pe atunci.
A fost arestat imediat. Avea 45 de ani și lucra la o unitate de radiolocație din comuna Berceni, de lângă Ploiești, având gradul de plutonier major și figura ca „responsabil” la un serviciu care se numea „gospodărie agrozootehnică”.
Procesul penal al lui Filimon Nica a început pe 18 noiembrie 1985 și s-a încheiat pe 12 decembrie, același an. În timpul audierilor, plutonierul a recunoscut faptele, dar nu a fost eliberat din arest, unde a stat 25 de zile, cât a durat procesul.
Acuzat de uz de fals, instigare la fals intelectual, înșelăciune în dauna avutului statului și neglijență în serviciu, el a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și a fost eliberat din pușcărie.
Tatăl Vioricăi Dăncilă a fost însă obligat să plătească paguba de 5.400 de lei, fiind trimis, totodată, să lucreze la o unitate de producție.
Amnistia și grațierea date de Ceaușescu
După o jumătate de an, pe 2 iunie 1986, Ceaușescu a dat un decret de amnistie și grațiere, care l-a scăpat de toate complicațiile penale.
Sentința, prezentată de Recorder, poartă numărul 757/1985 și a fost pronunțată de Doru-Viorel Ursu, ministru de Interne în perioada iunie 1990 – septembrie 1992. Dosarul, care a fost judecat la Tribunalul Militar Teritorial București, a fost dat la macerat în 1995, după ce își depășise termenul legal de conservare.
În momentul în care tatăl ei era încarcerat pentru 25 de zile într-un penitenciar din București, Viorica Dăncilă avea 22 de ani și era studentă în anul al doilea la Institutul de Petrol și Gaze din Ploiești.