Pe motiv că ÎCCJ a format completuri de judecată în mod nelegal începând din anul 2014, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni dimineață că are pregătit draftul OUG pentru rejudecarea tuturor sentințele definitive date de completurile de 5 judecători în ultimii 5 ani la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
”La Ministerul Justiției, deci nu la mine, avem un astfel de draft de OUG. Spuneam într-o intervenție TV că dna premier va decide dacă și când poate fi adoptată o atare OUG. În tot cazul, pentru a fi adoptată, ordonanța va respecta normele de tehnică legislativă privind transprența decizională, se va solicita avizul Consiliului Legislativ și al CSM, în funcție de care se va decide dacă și când se va decide conținutul final al OUG”, a declarat Toader, într-o conferință de presă.
“Cred că atenția dvs ar trebuie să se îndrepte și spre cei care au generat acest eveniment juridic, adică cei care nerespectând prevederile imperative ale legii au constituit altcumva completele și am ajuns în situația în care timp de aproape 4 ani completele de 5 au fost nelegal constituite”, i-a certat el pe jurnaliști.
Tudorel Toader a spus că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror.
„Cauzele, dacă se va ajunge la adoptarea OUG, vor fi rejudecate în complete legal constituite. Un lucru pe care nu prea l-ați subliniat în presă: eu m-am referit la toate cauzele pronunțate definitive de complete ilegal constituite, și nu doar la cauze în care cei judecați au fost condamnați. Toate cauzele vor trebui să urmeze același regim. Prin urmare, o anumită stare de așteptare pot avea cei condamnați în speranța că în contestația în anulare se poate ajunge la o altă soluție, dar pot și trebuie să fie preocupați și cei care au fost achitați. Cine poate face contestația în acest caz? Cel care l-a trimis în judecată, adică procurorul, că a fost de la DNA sau altă structură. Nu știu dacă sunt mai multe cauze în care s-au pronunțat achitări și condamnări. Și unii și alții treubie să aibă dreptul la accesul la un proces echitabil. Toți vor fi judecați de complete legal constituite”, a explicat ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, este principalul beneficiar al viitoarei OUG, deoarece i se va rejudeca dosarul Referendumului, în care a fost condamnat, în 22 aprilie 2016, la 2 ani de închisoare cu suspendare, de către un complet de 5 judecători de la ÎCCJ.
Liderul PSD are un termen de încercare de patru ani, care îi expiră, așadar, în 22 aprilie 2020. El a fost condamnat pentru “folosirea influenței sau a autoritătii de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite”.