Ministrul Justiției, Tudorel Toader, plecat din țară pentru trei zile, a trimis-o în locul lui pe Mariana Moţ, secretar de stat, cu o nouă propunere, la Comisia juridică a Camerei Deputaților, privind modificarea Codului de procedură penală în sensul introducerii unui nou temei de revizuire a sentințelor judecătorești definitive: probele obținute în baza OUG 6/2016 privind mandatele de supraveghere.

“Propunem, de asemenea, dumneavoastră veţi aprecia dacă este necesară, introducerea unui nou temei de revizuire, după litera f) a art. 453 sau dacă veţi aprecia că actualele temeiuri de revizuire existente deja în Codul de procedură civilă pot fi acoperitoare pentru situaţia în care probele au fost obţinute în modalitatea stabilită de OUG 6. Noi am propus un nou temei de revizuire – acela după litera f) de la art. 453 alin.1, introducerea unei litere g), care să facă referire directă la hotărârile care s-au întemeiat pe probele obţinute în temeiul OUG 6”, a declarat Mariana Moţ, potrivit Agerpres.

Ea a arătat că, în eventualitatea respingerii de către Parlament a OUG 6/2016, se iau în considerare efecte asupra mai multor texte de legi, printre care Codul de procedură penală, Legea 304 privind organizarea judiciară, din punctul de vedere al personalului detaşat la Ministerul Public şi la alte direcţii specializate DIICOT şi DNA, Legea privind înfiinţarea şi organizarea DIICOT, precum şi Legea 14/1992 privind SRI.

Aceasta a adăugat că vor fi şi posibile efecte cu privire la protocoalele de cooperare încheiate în baza art. IV din OUG 6/2016, care vizează modificarea Legii 14/1992 şi care a constituit temei legal pentru încheierea protocoalelor de colaborare.

Comisia juridică din Camera Deputaților, a început săptămâna trecută dezbaterea OUG nr. 6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Este vorba despre ordonanța care a permis existenţa echipelor mixte între SRI şi Parchete pentru realizarea de interceptări în dosare penale, adoptată de Guvernul Cioloș în urma deciziei CCR prin care a fost eliminat SRI din rândul instituțiilor care pot face interceptări.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version