Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că nu este autorul Legii recursului compensatoriu, dând vina pe Guvernul Cioloș.


Iată ce mesaj a transmis Toader pe Facebook, luni la ora 14.00, după reținerea criminalilor recidiviști care l-au ucis pe tânărul de 25 de ani sâmbătă seara:

„În repetate rânduri, am arătat următoarele: că proiectul de lege a fost inițiat de către guvernarea tehnocrată, faptul că CSM ( în componența anterioară) l-a avizat și a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce eu am devenit ministru și că studiul de impact nu se face după ce legea intră în vigoare!”. 

Proiectul Guvernului Cioloș a fost aruncat la coș de oamenii lui Dragnea&Tăriceanu

Amintim că Guvernul condus de Dacian Cioloș a adoptat în 23 noiembrie 2016 proiectul de lege privind recursul compensatoriu, inițiat de ministrul de atunci al Justiției, Raluca Prună. Documentul prevedea scăderea a 3 zile din pedeapsă la fiecare o lună de închisoare executată în condiții precare.

Acest proiect a fost însă clasat însă de Parlament – care avea și la acea dată majoritate PSD+ALDE -, deoarece până la finalul legislaturii nu a fost pus pe ordinea de zi.

Guvernul Grindeanu a adoptat un nou proiect de lege, propus de Iordache

Abia instalat în funcție, Guvernul Grindeanu a adoptat pe 31 ianuarie 2017 un nou proiect de lege privind recursul compensatoriu, cu inițiator ministruul de atunci al Justiției, Florin Iordache, autorul scandaloasei OUG 13.

În Parlament, proiectul Legii recursului compensatoriu a suferit modificări și a fost adoptat în data de 9 mai 2017 de Camera Deputaților – for decizional. Ministru al Justiției era încă din 27 februarie Tudorel Toader.

Au fost 175 voturi “pentru” – PSD, ALDE, UDMR, minorități și un deputat PNL, Ioan Cupșa (membru în comisia juridică) -, 85 “contra” – PNL, USR și 3 de la minorități -, și 20 de abțineri – câte 2 de la PSD, PNL, câte unul de la UDMR, ALDE, minorități și 13, adică toți, de la PMP. 

Legea a fost contestată de PNL și USR la Curtea Constituțională, care însă a decis că este constituțională. 

Raluca Prună îl face mincinos pe Toader

Într-o postare pe Facebook, Raluca Prună l-a acuzat pe Tudorel Toader că minte:

“România anul 101 ziua 1. Se întorc de la parade complicii la punerea societății in condiții de pericol, își dau jos tricolorul de la gât și încep sa facă ce știu mai bine. A reda fapte in mod selectiv tot minciuna se numește.

Recursul compensatoriu. Precizările mele de tehnocrat: Proiectul a fost modificat in mod fundamental in Parlament și anume:

1. S-a extins beneficiul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 zile consecutive executate in condiții neconforme la 6 zile pentru fiecare 30 zile chiar dacă nu sunt consecutive;

2. S-a extins beneficiul de la verificarea riguroasa, pe camera și detinut la situația pe penitenciar, pentru a retine ca au fost condiții neconforme de detenție;

3. S-a extins condiția de 3 mp la 4 mp.

Am scris pe 24 octombrie 2017 despre aceste lucruri. Și am avertizat ce urmează.

Toader, cel pentru care pare ca a fi ministru al justiției înseamnă a fi un fel de Pilat, era ministru in guvernul Grindeanu incepand din 23 februarie 2017. Adevarat, Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul in Ianuarie 2017. Dar Toader era deja ministru când proiectul a fost discutat in Senat (adoptat pe 13 martie) și ulterior la Camera Deputaților (adoptat pe 9 mai 2017). Toader avea așadar obligația sa apere proiectul adoptat de guvernul Grindeanu și sa se opună modificarilor care au condus azi la consecințe grave pentru siguranța cetățeanului. Nu numai ca nu a făcut asta, dar a pus umărul prin ordinul de ministru 2772/C din octombrie 2017. Nu insist, #ziare.com a scris despre asta.

Din ce se auzea la acel moment, Toader a interzis reprezentanților MJ sa meargă in Parlament sa apere proiectul. Ar fi interesant de văzut dacă cineva din Ministerul Justiției a participat la vreo lucrare sau ședința a vreunei comisii din vreo camera, in procesul de adoptare a legi. Eu știu ca nu.

A da vina pe guvernul tehnocrat este numai o alta mârșăvie din lunga lista pe care istoria o va retine in dreptul lui Toader.

Responsabilitatea pentru efectele acestei legi ii aparține exclusiv coaliției PSD/ALDE. Care a adoptat un proiect tehnocrat in guvernul Grindeanu, pentru a-l măcelari ulterior in Parlamentul in care au majoritate. Cu neparticiparea vinovata și complice a profesorului de drept penal, rectorului, judecătorului constituțional Toader. Toader putea sa retragă la orice moment proiectul de lege dacă i se părea prost sau deturnat. Dar e las și fără curajul asumării responsabilității.

O lecție gratis, de la o tehnocrata modesta pentru marele profesor: impactul la un proiect de lege se face întotdeauna înainte pe adoptarea de către guvern, nu in procedura legislativă. O spune legea, nu eu tehnocrata. Nu spun care lege, sa o caute profesorul.”

Prevederile Legii recursului compensatoriu se aplică pentru persoanele întemnițate începând cu anul 2012. 

VIDEO. Încă o victimă a Legii lui Toader privind recursul compensatoriu: Tânăr ucis de un recidivist
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version