Judecătoarea Corina Corbu, judecată și achitată într-un dosar de corupție, susține, joi, interviul la Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru funcția de președinte al Instanței supreme (ÎCCJ), ea fiind singurul candidat intrat în cursă.

La interviu, Corina Corbu a declarat că “au existat anumite dificultăți în comunicarea Înaltei Curți atât în interiorul instanței și, uneori, și cu anumite instituții”.
“Toate aceste aspecte, în opinia mea, au imprimat un anumit grad de lentoare procesului de modernizare a instanței supreme, însă am considerat că acest lucru se datorează într-un fel sau altul și nu aș personaliza, pur și simplu așa a fost conjunctura, acestea au fost provocările, astea sunt rezultatele”, a adăugat ea.

Printre dificultăți, ea a enumerat volumul excesiv de muncă, întârzieri, lipsa unor aplicații informatice, dificultăți în comunicare și cu instanțele de judecată.

Corina Corbu a criticat actuala conducere a ÎCCJ:

“Am avut în vedere ultimul raport dat publicității de Comisia Europeană: resursele umane inadecvate, cele materiale, sediul ICCJ e o problemă veche, dar mereu actuală, făra rezolvarea acestei probleme nu putem face treabă. Președintele este cel care trebuie să imprime principalele direcții ale ICCJ, președintele trebuie să propună direcțiile aplicabile oricărei secții. Trebuie să se asigure că toate deciziile sunt acceptate în mod corect, uneori lucrurile au fost trimise într-un mod cu tensiuni. Președintele e cel care trebuie să asculte și să valorifice resursele umane, experiență profundă. Eu cred că toate cele 4 secții trebuie să-și desfășoare activitatea într-un sediu nou, comunicarea între judecătorii celor 4 secții trebuie să fie una reală. Deși a fost pe agenda conducerii ÎCCJ, cred că ar trebui să se găsească o rezolvare. E o problema de 20 de ani asta cu mutatul, acest sediul impropriu a condus la deteriorarea actului de justiție”.

Replici cu Tarcea

Întrebată de Gabriela Baltag dacă a fost în “case conspirative” şi ce părere are despre unii judecători “decoraţi” de ambasade, Corbu a spus: “În case conspirative eu nu am fost. Nu o să merg niciodată”.
 
Actuala şefă a Instanţei supreme, Cristina Tarcea, a replicat: “Nu ştiţi dumneavoastră că nu aţi fost!”.
 
“Cu siguranţă, nu am fost. Nici pomeneală. Prezenţa unui judecător într-o astfel de casă, înainte de orice, este o problemă de legalitate. Nu are de ce să meargă un judecător într-o astfel de casă. Nu are voie să pună în pericol percepţia în legătură cu independenţa actului de justiţie, cu care am fost învestiţi. Cred că judecătorilor le revine o anumită rezervă, atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Ei trebuie să fie în permanenţă atenţi la percepţia pe care o creează în spaţiul public, prin prezenţa într-un loc sau altul”, a insistat Corina Corbu.

La intrarea în sediul CSM, Corina Corbu a fost întrebată de jurnaliști de ce își dorește preluarea șefiei la cea mai înaltă instanță.

Ea a  răspuns: ”Nu îmi doresc preluarea, nu e o chestiune de dorință”.

Întrebată dacă există vreun motiv de îndoială sau temere că nu va fi numită în această funcție, Corbu a negat: “Eu n-am niciun motiv de îndoială; cel puțin eu nu cunosc un asemenea motiv, așa că sunt pregătită”.

Dacă va fi un mandat greu, ea a spus: ”Vom vedea”.

Interviul constă în susţinerea unui plan managerial, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare – vizând în esenţă capacitatea de organizare; rapiditatea în luarea deciziilor; rezistenţa la stres; autoperfecţionarea; capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung.

Cristina Tarcea, actualul președinte al ÎCCJ, numită în vara lui 2016, a anunţat că nu mai doreşte un nou mandat.

Tarcea declara, la începutul lunii iulie, că şefa CSM, Lia Savonea, “tânjeşte de mult” la revocarea conducerii Instanţei supreme, pentru a numi în loc persoane “mai puţin predispuse la independenţă”.

Joi dimineață, la intrarea în sediul CSM, unde va participa la interviul pe care îl va da Corina Corbu și îi va pune întrebări, Cristina Tarcea a spus că “orice mandat al președintelui Înaltei Curți este dificil, iar dificultatea ține cont șde contextul social din momentul respectiv, iar judecătorii trebuie să fie puternici, drepți și verticali”. 

Corina Corbu

Cine este Corina Corbu

Corina Corbu este, în prezent, preşedinte al Secţiei de contencios de la ÎCCJ.

În iulie 2014, Corina Corbu a fost trimisă în judecată de DNA, alături de alţi magistraţi de la Instanţa supremă, printre care şi Gabriela Bîrsan.

Acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului, Corbu a fost achitată definitiv de colegii ei de la ÎCCJ, în luna mai 2018, alături de toţi inculpaţii din dosar.

Plenul CSM a hotărât reluarea activităţii sale în cadrul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a ÎCCJ, după ce fusese suspendată, în iulie 2014, ca urmare a trimiterii în judecată.

CSM, condus de Lia Savonea, a propus-o pe Corina Corbu pentru șefia secției din ÎCCJ în care activa, iar în iulie 2018, la două luni de la sentința definitivă de achitare, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire. Astfel, Corinei Corbu a primit funcția de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ a instanței supreme, pe o perioadă de trei ani.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version