UPDATE: Doi candidaţi s-au retras: Răzvan Horaţiu Radu şi Nicoleta Nolden.
Cei opt candidați înscriși în cursa pentru funcția de procuror european vor susține, marți, interviul cu ministrul Justiției, Ana Birchall, după ce procedura a fost amânată de către aceasta imediat după ce a preluat funcția în calitate de interimar, după remanierea antecesorului său de la șefia instituției, Tudorel Toader, care i-a respins în primăvară, fără niciun fel de explicație, pe toți cei 5 candidați de la acea dată.
Procurorul european va fi ales de Consiliul Uniunii Europene, dintr-un număr de trei selectați de ministrul român al Justiției. El va activa în subordinea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează fosta șefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Cei opt candidați – cu trei mai mulți față de prima rundă – sunt: Cătălin Borcoman, Marius Bogdan Bulancea, Constantin Claudiu Dumitresc, Laura Ecedi Stoisavlevici , Daniel Constantin Horodniceanu, Elena Hach, Nicoleta Nolden și Răzvan Horațiu Radu.
Ei vor susţine interviul în ordine alfabetică, în cadrul a două sesiuni – prima va începe la ora 10.00, iar a doua la ora 16.00, deoarece ministrul trebuie să participe la şedinţa de Guvern, programată la ora 13.00.
Detalii despre candidați
Daniel Horodniceanu a condus DIICOT în perioada 2015 – 2018. El a candidat şi pentru un al doilea mandat ca şef al DIICOT, dar şi pentru postul de procuror general, însă a fost respins de Tudorel Toader.
Marius Bulancea este şef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA (Secția a II-a). A fost consilier al procurorului-șef al DNA Laura Codruța Kovesi. Unul dintre dosarele la care a lucrat Marius Bulancea este “Gala Bute”, în care a fost condamnată la 6 ani de închisoare Elena Udrea. Tot el instrumentează dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit mită aproape 800.000 de dolari de la reprezentanții companiei austriece Fujitsu-Siemens, în perioada 2007-2008 când era prim-ministru, în schimbul intervenției acestuia pentru încheierea mai multor acte adiționale la contractul de închiriere a licențelor Microsoft.
Cătălin Laurenţiu Borcoman este șeful DIICOT Brașov – la al doilea mandat, primul fiind început în anul 2012. În anul 2009 a fost adjunctul procurorului şef al DIICOT, Codruţ Olaru, iar anterior, din 2007, a fost consilierul procurorului general Laura Codruţa Kovesi.
Elena Hach a fost membru interimar al CSM în perioada ianuarie-iunie 2013, iar ulterior, până în 2018, membru al plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. În septembrie 2018, a demisionat din funcţia de membru al Consiliului Director al Asociaţiei Procurorilor din România, nemulţumită de modul în care asociaţia a fost reprezentată în şedinţa CSM din 19 septembrie 2018, în care a fost adoptat Regulamentul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
Constantin Claudiu Dumitrescu este, în DNA, şeful Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE. În perioada 2011 – 2013, a fost detaşat în funcţia de şef al Departamentului de Luptă Antifraudă.
Nicoleta Nolden este judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti și a fost consul al României la Bonn, fiind detaşată până în iunie 2018 la Ministerul Afacerilor Externe.
Răzvan Horaţiu Radu este, începând din 11 iunie, adjunctul procurorului general interimar, Bogdan Licu. Anterior, el a fost subsecretar de stat în MAE, agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi agent guvernamental la CEDO.
Laura Ecedi Stoisavlevici este procuror în DIICOT, la Serviciul judiciar.
Parchetul European
Parchetul European are ca misiune combaterea fraudei împotriva finanțelor UE. Acesta va avea competența de a investiga infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.
Parchetul European va face investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro.
Parchetul UE va colabora cu autoritățile naționale de aplicare a legii și cu alte organisme, precum Eurojust și Europol.
Parchetul UE va avea o structură pe două niveluri. Nivelul strategic va fi compus din: procuror-șef european, responsabil cu gestionarea EPPO și organizarea activității acestuia și un colegiu al procurorilor, responsabil de luarea deciziilor privind chestiuni strategice.
Nivelul operațional va cuprinde: procurori europeni delegați, responsabili pentru desfășurarea investigațiilor și urmăririlor penale și camere permanente, care vor monitoriza și direcționa investigațiile și vor lua decizii privind chestiuni operaționale.
Parchetul UE ar trebui să își preia atribuțiile până la finalul anului 2020.