UPDATE: 4 inculpați au fost arestatți preventiv, iar pentru ceilalți 11 dintre cei reținuți de procurori, judecătorul Tribunalului București a decis arest la domiciliu.
Procurorii DIICOT au reținut 24 de inculpați, pe care îi prezintă miercuri Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, pentru exploatarea a aproape 100 de bătrâni, mulți dintre ei cu dizabilităţi, din trei azile aflate în Voluntari, aproape de București.
Potrivit DIICOT, cei 24 de inculpaţi sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, fals în declaraţii, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare.
Faţă de alte două femei implicate în acest caz, dintre care una este într-un stadiu avansat de sarcină, a fost luată măsura controlului judiciar.
Marţi, cele aproape 100 de persoane în vârstă au fost salvate în urma percheziţiilor efectuate la cele trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.
Bătrânii găsiţi în azile au fost transportaţi de echipajele SMURD la două spitale pentru investigaţii medicale amănunţite, iar şase au fost internaţi. Alți 50 de bătrâni au fost cazaţi în centre de îngrijire din Bucureşti, iar 42 de află încă în faza investigaţiilor medicale.
Poliţiştii au făcut apel la aparţinătorii bătrânilor să ia contact cu oamenii legii la numărul de telefon 0743.164.790, pentru a primi informaţii despre starea de sănătate şi spitalele unde au fost duse persoanele găsite în azile.
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.
De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurării igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.
„Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi (…) De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau mâncare”, au relatat locuitorii din zona unde se aflau azilele despre traumele şi umilinţele îndurate de bătrâni.