UPDATE: Judecătoarea Iosefina Pârvu, care l-a condamnat luni pe Sorin Oprescu la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, a făcut o eroare materială în decizie, deoarece sporul de pedeapsă trebuia să fie, conform legii, de 1 an şi 4 luni, astfel încât condamnarea finală fie de 5 ani şi 4 luni închisoare. Judecătoarea urmează să revină cu o îndreptare.

După aproape 4 ani de la trimiterea în judecată de procurorii DNA, Sorin Oprescu, fostul primar al Bucureștiului – timp de 7 ani -, a fost condamnat, luni, de Tribunalul București, la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi timp de 3 ani.

El a mai primit mai multe pedepse – de 4 ani pentru luare de mită, de 1 an pentru constituirea unui grup infracţional organizat și de 3 ani pentru abuz în serviciu -, iar judecătoarea Iosefina Pârvu a decis menținerea pedepsei celei mai mari, de 4 ani, la care a adăugat un spor de 1 an și 4 luni.

În final, magistratul a scăzut perioada de 1 an în care Oprescu a stat în arest preventiv, arest la domiciliu şi sub control judiciar, astfel că fostul edil a rămas cu o condamnare de 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

Oprescu a fost achitat pentru infracțiunea de spălare de bani.

Judecătoarea a mai dispus confiscarea de la fostul primar a sumei de 695.871 de lei şi a menţinut măsura sechestrului asigurator asupra cotei indivize de 5/6 din imobilul din strada Popa Savu nr. 42, parter, Sectorul 1 Bucureşti, format din apartament patru camere şi dependinţe, cu o suprafaţă utilă de 172,34 mp, loc de parcare și boxă la demisol, până la suma de 1.264.531,8 lei.

În schimb, magistratul a ridicat sechestrul asigurător de pe casa din Ciolpani a fostului primar şi restituirea către acesta a peste 100.000 de lei şi a 9.500 de euro, sume confiscate la percheziţiile domiciliare.

Sentința nu este definitivă, astfel că Oprescu, dar și procurorii DNA, o vor putea ataca la Curtea de Apel București.

Magistratul a respins cererea procurorilor de confiscare extinsă a averii iubitei lui Oprescu, Adriana Nica, martor în proces, și a ridicat masura sechestrului asigurător asupra vilei din București ce îi aparține acesteia.

Oprescu a fost trimis în judecată în 20 noiembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

El a fost prins în flagrant în timp ce primea șpagă la locuința sa, fiind ridicat cu mascații și dus la audieri la DNA.

“La data de 05 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, în calitate de Primar al Municipiului București, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Popa Bogdan Cornel și Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăți comerciale (denunțători în cauză), în legătură cu un contract de execuții lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, se arată în rechizitoriu.

La aceeași dată, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, după primirea celor 25.000 euro de la inculpatul Popa Bogdan Cornel, în scopul disimulării originii ilicite a acestei sume, a remis unei alte persoane suma de 11.000 euro pentru a-și achita o obligație contractuală”, acuză procurorii anticorupție.

Împreună cu Oprescu au fost deferiți justiției Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Potrivit procurorilor, Popa de la Cimitire a constituit un grup infracțional organizat la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, care avea ca scop dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Primăriei București, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus Sorin Oprescu.

Fostul primar este acuzat că, în 2014, a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului pe Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, “persoane obediente față de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit și el la conducerea Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane și a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian”.

Iată și celelalte acuzații din rechisitoriu:

“In acest sens inculpatul Oprescu Sorin Mircea, folosindu-se de atribuțiile de Primar al Municipiului București, a impus funcționarilor competenți din cadrul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane și Direcția de Resurse Umane din subordinea sa, angajarea inculpatului Stanca Cristian, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituției și, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, în folosul aceluiași inculpat”, arată procurorii, în rechizitoriu.

Prin această conduită, Primarul al Municipiului București nu a făcut altceva decât să “ valideze” activitatea infracțională desfășurată de inculpații Stanca Cristian și Popa Bogdan Cornel, dar și menținerea acestuia din urmă în funcția de director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilității numirii sale ca director la A.L.P.A.B., deși știa că acesta comite infracțiuni de corupție.

La aceeași dată, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, după primirea celor 25.000 euro de la inculpatul Popa Bogdan Cornel, în scopul disimulării originii ilicite a acestei sume, a remis unei alte persoane suma de 11.000 euro pentru a-și achita o obligație contractuală.

În perioada 2013-2014, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și în legătură cu încheierea a două acorduri cadru, a pretins și primit sume totalizând de 2.798.941,61 lei de la administratorii unei societății comerciale (denunțători în cauză), prin intermediul unor persoane și firme controlate de el prin inculpații Albu Romeo și Bengalici Claudiu, respectiv controlate de Niță Ion, susținând că prin influența pe care o are asupra inculpaților Oprescu Sorin Mircea și Constantinescu Mircea-Octavian, materializată prin faptul că aceștia din urmă ar dori mită, îi va determina:

  • să dispună virarea cu prioritate a sumelor necesare către instituția respectivă pentru a se putea achita lucrările executate de societatea martorilor denunțători, 
  • să fie de acord cu executarea lucrărilor pentru beneficiarul C.C.P.B.P.B., aflat în subordinea lui, de către societatea denunțătoare,
  • să prindă în bugetul C.C.P.B.P.B., aferent anului 2014, suma necesară pentru execuția unor lucrări. 

În perioada mai-august 2015, în același context, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, împreună cu inculpatul Stanca Cristian, a pretins de la aceeași martori denunțători, prin intermediari, suma 60.000 euro, ca mită pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

În perioada 2013 – 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a pretins și primit, personal sau prin intermediari, de la aceeași oameni de afaceri suma totală de 10.442.834,62 lei, pentru: a facilita câștigarea contractului de către societatea denunțătoare, a vorbi cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire propusă de denunțători, să o și aprobe personal, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de societatea denunțătoare foarte repede față de momentul facturării.

De asemenea, pentru aceeași bani, inculpatul Popa Bogdan Cornel a promis denunțătorilor că va facilita încheierea unui acord cadru cu societatea oamenilor de afaceri urmând ca, în calitatea sa simultană de persoană care controla o firmă prin intermediul inculpatului Bengalici Claudiu, să subcontracteze în întregime către societatea denunțătoare execuția lucrărilor, să vorbească cu angajații din subordine sa accepte documentația de atribuire propusă de denunțători și să o aprobe personal.

În perioada mai-august 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, împreună cu inculpatul Stanca Cristian a pretins, prin intermediari, de la aceeași denunțători suma de 852.626, 5 lei, din care au primit suma de 5.000 euro, pentru a fi de acord să vireze din patrimoniu A.C.C.U. în cel al C.C.P.B.P.B. sumele necesare, pentru ca aceasta din urmă să achite, contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunțătoare, în temeiul unui contract de prestări servicii.

În perioada mai-iulie 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel a promis inculpaților Șupeală Florin și Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela, în numele denunțătorilor, suma de 70.000 euro mită, lucru cu care aceștia au fost de acord, pentru ca instituția pe care o reprezentau să încheie și să deruleze un contract de prestări servicii cu societatea administrată de către aceeași oameni de afaceri.

În luna august 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel a pretins și a primit de la denunțători prin intermediul inculpatului Albu Romeo suma de 7.000 euro, pentru a-i remite inculpatului Constantinescu Octavian Mircea, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

În ziua următoare, inculpatul Popa Bogdan Cornel i-a remis inculpatului Constantinescu Octavian Mircea suma de 4.000 euro, deoarece acesta din urmă a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a sumelor necesare către C.C.P.B.P.B., pentru a se putea achita lucrările executate de societatea denunțătoare.

În perioada 2013-2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, prin intermediul inculpaților Albu Romeo, Niță Ion și Bengalici Claudiu au disimulat adevărata natură a provenienței mai multor sume de bani primite cu titlu de mită și preț al influenței de la martorii denunțători:

  • prin crearea aparenței că între societatea denunțătoare și firmele administrate de ultimii trei au existat relații contractuale, 
  • prin solicitarea ca societatea denunțătoare să-i achite o sumă de bani prin achiziția de produse și materiale, în vederea amenajării restaurantului la care este asociată o rudă de-a inculpatului Popa Bogdan Cornel,
  • prin subcontractarea către societatea denunțătoare de la una dintre firmele controlate de inculpatul Popa Bogdan Cornel a unor lucrări la o valoare net inferioară celei existente în documentele încheiate între aceasta din urmă și instituția publică condusă de inculpat, creându-se astfel aparența că, diferența de valoare reprezintă valoarea profitului și nicidecum mita și prețul influenței.

În perioada 24.10.2014-07.05.2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director la Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a semnat mai multe acte adiționale, toate încheiate între instituția pe care o reprezenta și firma pe care o controla prin inculpatul Bengalici Claudiu, prin care valoarea contractelor subsecvente a depășit valoarea maximă a acordului cadru menționat.

Prin această activitate inculpatul Popa Bogdan Cornel a obținut personal, ca persoană care controla firma respectivă, un folos material de 612.521,44 lei. 

În perioada ianuarie 2013 – 23 august 2015, deși ocupa o funcție de conducere în cadrul Primăriei Municipiului București, inculpatul Popa Bogdan Cornel a condus activitatea mai multor firme pe care le controla și care au derulat contracte cu instituțiile pe care le conducea.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile (apartamente, case și terenuri) deținute în proprietate sau în coproprietate, precum și asupra bunurilor mobile (autoturisme, ceasuri scumpe etc.) și mai multor sume de bani descoperite cu ocazia perchezițiilor sau în diferite conturi bancare ale inculpaților Constantinescu Mircea Octavian, Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela, Șupeală Florin, Albu Romeo, Bengalici Claudiu și Niță Ion.

Totodată, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra sumelor de bani (102.400 lei și 9.500 euro) descoperite cu ocazia percheziției, precum și asupra a trei bunuri imobile (case) deținute în proprietate sau în coproprietate de către Oprescu Sorin Mircea”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2025 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version