UPDATE ora 15.50: Toader reia procedura, ca la DNA: I-a respins pe toți cei 4 candidați la funcția de procuror general
UPDATE ora 11.50: Este intervievată Gabriela Scutea – fost adjunct al Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General.
UPDATE ora 10.00: Primul candidat intervievat de Tudorel Toader a fost Marian Drilea, de la DIICOT Brașov. El a instrumentat dosarul Motorina, în care l-a trimis în judecată pe fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, care a fost însă achitat de instanță. Drilea este pasionat de raliuri, el fiind copilot și fost partener de curse cu Victor Ponta.
La interviu, Drilea a laudat Secția specială condusă de Gheorghe (Giani) Stan și Adina Florea. În schimb, el a criticat modul in care actualul procuror general Augustin Lazăr a gestionat “problemele privind abuzurile” de la DNA.
Drilea a vorbit despre tensiunile existente în sistem pe tema înfiinţării Secţiei speciale, precizând că maniera de reglementare a structurii aduce suficiente garanţii de independenţă.
“Mergând un pic la originea modalităţii de răspundere a magistraţilor, am constatat că încă din 2004 existau birouri de anchete speciale pentru magistraţi şi poliţişti şi pentru procurori care au fost transformate ulterior în secţii. Apoi atribuţiile au fost împărţite Secţiei Penale de Criminalistică şi DNA-ului şi în prezent acestei secţii nou-înfiinţate. Ei, în condiţiile în care de fapt, ce-i dă valoare acestei Secţii? Factorul uman. Pentru că modalitatea de reglementare consider că aduce suficiente garanţii de imparţialitate şi independenţă. Criticile, în principal, ce vizează? Criticarea dreptului la un proces echitabil pentru că, raportat la numărul de magistraţi care funcţionează actualmente în cadrul Secţiei se presupune că procedurile vor dura foarte mult, raportat la volumul cauzelor înregistrate. De aceea, măsura este mai mult cu caracter administrativ pentru că prin completarea numărului de magistraţi şi de poliţişti şi alocarea resurselor financiare şi materiale, această chestiune poate fi rezolvată”, a spus Drilea.
Miercuri la ora 9.00 încep interviurile, în fața ministrului Tudorel Toader, pentru funcția de Procuror General al României, ce sunt transmise în direct pe pagina de Facebook a Ministerului Justiției.
UPDATE ora 8.40: Numai Augustin Lazăr a intrat pe ușa principală în sediul MJ, ceilalți trei candidați preferând intrarea din spate, ca să evite jurnaliștii.
Lazăr a declarat: “De ce să am emoții? Pentru că este al nu știu câtățea examen pe care îl susțin”.
UPDATE ora 8.10: Tudorel Toader a declarat. la intrarea în sediul MJ, că va încheia procedura de propunere a noului procuror general înainte de votul din Parlament pe moțiunea de cenzură depusă de PNL și USR pentru demiterea acestuia.
”În cursul zilei de astăzi, înainte sau după moțiune vom da un răspuns”, a spus Toader.
Cum însă PSD a amânat de două ori la Senat, prin lipsa membrilor săi, citirea moțiunii, este de așteptat ca miercuri să procedeze la fel. Chiar dacă moțiunea va fi, totuși, citită – în caz că va exista cvorum, prin prezența senatorilor PSD și ALDE -, votul se va da într-o altă zi, astfel că Toader va propune un favorit al lui Liviu Dragnea în funcția de procuror general.
PSD amână din nou votul pe moțiunea împotriva lui Tudorel
Iohannis va fi însă cel care va decide în final cine va fi Procurorul General al României.
4 candidați
Patru candidați – Daniel Horodniceanu – fost șef a DIICOT -, Marian Drilea – procuror la DIICOT Brașov -, Gabriela Scutea – fost adjunct al Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General – și actualul procuror general Augustin Lazăr, vor fi chestionați de Tudorel Toader.
Întrebat dacă scandalul legat de refuzul lui Lazăr, în anul 1985, de a elibera condiționat un dizident politic, va afecta candidatura acestuia, Toader a răspuns: ”Interviul și deliberarea au loc în sala de consiliu a ministerului”.