UPDATE ora 13.50: A început audierea lui Dragnea. El își susține nevinovăția: “Mențin declarația dată anterior, precum și cea de la confruntare. Doamna președintă, sunt total nevinovat. Nu am avut cunostinta de faptul ca Botorogeanu si Stoica nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus de catre vreo persoana vreo data ca ele nu se prezinta la serviciu”.
“Nu am coordonat activitatea acestei direcții. Nu se află în subordinea mea, ci a Consiliului Județean, potrivit legii. Atributiile de coordonare le aveau colegiul director si secretarul județului. El era președintele colegiului director. Aceste aspecte erau prevăzute de dispozițiile legale. Niciun presedinte de CJ nu mergea sa controleze instituțiile din subordinea CJ. Atributiile de sancționare era a conducerii Direcției. Direcția se află în subordinea CJ. Directorul directiei era sub autoritatea CJ”.
Judecător: “Ati discutat cu Stoica sau Botorogeanu sa se angajeze la acesta direcție?”.
Dragnea: “Nu am avut nicio discuție pe aceasta tema, prin care sa le spun sa se angajeze la direcția județeană iar în fapt sa lucreze la PSD. Nici nu am cerut cuiva sa le angajeze”.
Judecător: “Ati vorbit cu Alesu Floarea despre cele două inculpați?”
Dragnea: “Nu am avut asemnea discutii despre cele doua angajate”.
Judecător: “Este adevarat ca in 2008 Aleșu a venit la dvs sa discute despre cele două?”.
Dragnea: “Categoric nu. Nici în 2009. Adica eu sa le spun lui Stoica si Botorogeanu sa se angajeze la directia respective si in fapt sa lucreze la PSD. Nici nu am cerut cuiva sa le angajeze. Nu am avut discutii cu Alesu Floarea despre situatia celor două, nici cu alti angajati. Nu este adevarat ca in 2008 Alesu Floarea a venit la mine sa discute despre cele două, nici in 2009”.
“Nici un presedinte de Consiliu judetean nu mergea sa controleze institutiile din subordinea CJ. Sanctiunile le dadeau conducerile executive ale directiei respective. Nu am avut nici un fel de discutie pe aceasta temă”.
“Lasati-ma sa va explic cum functiona organizatia de partid: Nu aveam asa o mare activitate la PSD Teleorman, eram in opozitie. Veneau primari, veneau si tineri, si alti membri si voluntari. Ne întâlneam de două ori pe luna in BPJ. Veneau cei alesi in Birou. Mai veneau si unii primari, dar si voluntari. Le vedeam si pe aceste două doamne acolo, întâlnirile se țineau în afara orelor de lucru. Sâmbătă sau seara se țineau ședințele”.
Judecător: “Stiti daca desfășurau activități acolo?”
Dragnea: “Eu nu eram șomer, munceam până noaptea târziu. Nu întrebam de voluntari. Nu am avut niciodata angajati la partid. În afara de participarea la aceste întâlniri nu mai mergeam la sediu pentru că nu aveam de ce. Pe Stoica si Botorogeanu le-am văzut. La unele sedinte erau prezente, la altele nu. La PSD Teleorman nu erau angajati sau secretara. Fiind în opoziție, cam bătea vântul prin sediile PSD. Oamenii erau foarte speriați atunci de Basescu”.
“Nu știu de ce veneau Stoica și Botorogeanu la partid. Când erau la ședințe, nu pot să stiu de ce veneau sau ce făceau acolo”.
UPDATE ora 13. 30: Olguța Șefu a spus că își menține declarațiile date în fața instanței de fond. ”Între 2012 – 2013 eram director general adjunct în cadrul DGASP Teleorman. Aveam 18 centre teritoriale în subordine. Aveam în subordine 390 de salariați în mod direct și indirect. Inclusiv sefi de centre. In sediul central erau în jur de 100 de salariați. Am aflat după ce a venit DNA ca Botorogeanu (Adriana Botorogeanu, una dintre angajatele fictive – n.red.) a lucrat la un centru teritorial unde nu era sediu si nici activitate. De asta nu am acordat atenție acestui centru, pentru că nu avea beneficiari”, a spus ea în fața instanței.
“. Cand eram sesizată de sefii de centre, sesizăm biroul executiv al Centrului si se dădeau sancțiuni. Am făcut asta de câteva ori. Eventual făceam propuneri pentru Comisia pentru efectuarea cercetărilor disciplinare. Nu am discutat cu nimeni despre Bitorogeanu, deci nici cu Floarea Alesu. Nici cu inculpatul Balaban. Nu mi aduc aminte când mi a fost adus la cunoștință raportul de evaluare pt Adriana Botorogeanu. Eu semnam sute astfel de rapoarte. Semnătura mea nu era hotărâtoare, deși este pe raportul acesteia. Este posibil sa fi semnat ca primarul”, a adăugat ea.
“Nu-mi amintesc când mi-a fost adus la cunoștință raportul de evaluare pentru Adriana Botorogeanu. Eu semnam sute astfel de rapoarte. Semnătura mea nu era hotărâtoare, deși este pe raportul acesteia. Este posibil sa fi semnat ca primarul. Organigrama era stabilită de directorul general, care nu m-a consultat niciodata. Atunci era dna Alesu Floarea director general. Nu au mai fost alte situații în cadrul Direcției de centre care sa nu funcționeze”, a mai spus Olguța Șefu.
Întrebată, de procurorul de ședință al DNA, dacă i-a intocmit fișa de post Adrianei Botorogeanu, Olguța Șefu a confirmat, spunând că fișa i-a fost adusă de Balaban, seful centrului.
“Cum va explicați că în referatele semnate erau menționate activități ale persoanelor sub 18 ani?”. Olguța Șefu: “Nu aveam informații foarte clare. Eu auzisem ca Botorogeanu lucrat de si la centre de copii”.
Procuror DNA: “Putea sa se sesizeze din oficiu daca observa ca o persoana nu se prezenta la munca?”. Olguța Șefu: Dacă aș fi aflat, probabil as fi sesizat directorul general si as fi avut o discuție cu el”.
UPDATE ora 12.50: Cererea a fost respinsă, dar a durat mai mult pentru că judecatoarea Leontina Șerban, din completul care trebuia sa soluționeze recuzarea, a formulat cerere de abținere, dar și aceasta a fost respinsă.
Procesul continuă cu audierea Olguței Șefu (director executiv adjunct la DGASPC, la data faptelor), apoi a lui Liviu Dragnea.
UPDATE ora 11.30: Dragnea a ajuns la ÎCCJ cu 10 minute înainte de începerea procesului, în huiduielile protestatarilor și cu protecția a zeci de jandarmi, care au montat garduri metalice.
Cererea i-a fost respinsă, dar avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a recuzat-o, pe motiv că… soțul judecătoarei este susținător al PSD și nu ar da o sentință obiectivă!
Ședința de judecată a fost supendată pentru 30 de minute, la ora 11.30, pentru ca un alt complet să judece rapid pe cererea de recuzare.
5 luni de amânări și 3 termene generoase de câte o lună
Luni este ultimul termen în dosarul “Bombonica”, amânat timp de 5 luni de liderul PSD Liviu Dragnea, care a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare și a lipsit la termenul din 19 martie, când era programat de judecători la audiere, el internându-se în spitat pe motiv de dureri de spate.
Completul de 5 judecători – schimbat de două ori de Dragnea – a fixat pentru luni, 15 martie, data audierii inculpatului-vedetă.
Instanța ar putea încheia însă procesul și ar rămâne în pronunțarea sentinței – care poate fi dată chiar luni sau în câteva zile, până pe 19 aprilie, caz în care o eventuală decizie favorabilă lui Dragnea a Curții Constituționale nu mai poate fi invocată nici prin căi extraordinare.
Dacă însă Completul de 5 judecători va aștepta decizia CCR, este semn că va da posibilitate inculpatului Dragnea să facă presiuni uriașe împotriva CCR pentru a-i da câștig de cauză pe sesizarea lui Florin Iordache privind constituirea completurilor de 3 specializate pe corupție și nelegalitatea tuturor sentințelor pronunțate începând din anul 2009 de astfel de completuri – inclusiv cel care l-a condamnat pe Dragnea la închisoare cu executare.
Cei cinci magistrați care îl judecă pe Liviu Dragnea sunt: Luciana Mera, Tatian Rog, Simona Daniela Encean, Alexandra Iuliana Rus şi Rodica Aida Popa.