Validarea Adinei Florea în funcția de procuror-șef al Secției speciale de anchetare a magistraților (SIIJ), a fost amânată pentru a cincea oară, marți, la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din lipsă de cvorum.
Ultima amânare a avut loc în data de 3 iulie, după patru ședințe consecutive eșuate. La prima ședință a lipsit chiar ministrul Justiției, Ana Birchall, motiv pentru care premierul Viorica Dăncilă a încercat să o revoce din funcție și să o impună pe judecătoarea Dana Gîrbovan, prietena Liei Savonea de la conducerea CSM.
Însă președintele Klaus Iohannis a respins-o pe Gîrbovan, în ciuda faptului că aceasta se grăbise să demisioneze din magistratură. Imediat, ea și-a retras demisia pe care Secția pentru judecători a CSM o aprobase.
Acum, decizia de amânare a validării Adinei Florea la conducerea secției speciale a fost luată cu votul a 10 dintre membrii CSM, în timp ce 9 au votat pentru dezbatere.
Cei care au votat pentru amânarea validării Adinei Florea au fost ministrul Justiției, Ana Birchall, procurorul general interimar Bogdan Licu, judecătorii Andreea Chiș, Mihai Bălan și Bogdan Mateescu și procurorii Florin Deac, Cristian Ban, Codruț Olaru – fostul șef al DIICOT, în prezent șeful Secției pentru procurori a CSM -, Tatiana Toader și Nicolae Solomon.
Motivul boicotului este faptul că șapte membri ai CSM – Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului – au cerut analizarea în ședință a recomandării din rapoartele Comisiei de la Veneția și GRECO de desființare a Secției speciale de Investigare a magistraților (SIIJ).
Numai că Lia Savonea nu vrea acest lucru, astfel că refuză de trei luni să pună subiectul pe ordinea de zi.
Ana Birchall cere și ea analizarea rapoartelor GRECO și al Comisiei de la Veneția
Marți, ministrul Justiției, Ana Birchall (PSD), a cerut și ea analizarea rapoartelor GRECO și Comisiei de la Veneția și despre concluziile grupului de lucru format la Ministerul Justiției, atrăgând atenția că CSM nu a transmis punctul de vedere cerut în acest sens.
Judecătoarea Gabriela Baltag s-a opus: “Nu putem analiza rapoartele acestea, să păstram ordinea de zi. (…) Nu cred că ne interesează în acest moment. (…) Doamna ministru își permite să facă discuții pe o temă care nu este pe ordinea de zi”.
“Noi înțelegem altceva prin grup de lucru”, a spus și Lia Savonea.
Ana Birchall a atras atenția că în aceste zile se redactează următorul raport MCV:
“Vă învederez că în aceste zile se redactează următorul raport MCV. Acest grup de lucru instituit transparent la nivelul Ministerului Justiției a cerut puncte de vedere de la toate instituțiile și asociațiile profesionale. S-au desprins două concluzii majoritare. Doar vă informez că aceste concluzii majoritare nu susțin funcționarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) în actuala formă. Nu omorâți purtatorul de mesaj. Consider ca este obligatoriu să ne așezăm la masă, să analizăm aceste două concluzii și să decidem ce trebuie să facem pe viitor. Iarăși am început un plen pe chestiuni care nu își au locul”.
Lia Savonea: “Foaia de parcurs, doamna ministru!”
În timp ce tot amână punerea pe ordinea de zi a ședinței Secției de procurori a CSM discutarea rapoartelor Greco și al Comisiei de la Veneția, șefa CSM, Lia Savonea, a introdus un punct suplimentar, marți.
Savonea i-a cerut ministrului Ana Birchall să spună dacă a semnat cu procurorul general al SUA, William Barr, la vizita pe care a făcut-o în august în SUA, o foaie de parcurs privind statul de drept.
Birchall a acuzat “o încercare de a pune la punct ministrul Justiției” și o lipsă de colegialitate prin faptul că nu i s-a dat posibilitatea să răspundă instituțional, în sensul că nu a fost anunțată.
Șefa CSM i-a replicat: “Vă rugăm să nu vă mai victimizați într-o chestiune atât de serioasă”.
Birchall a spus că până la sfîrșitul săptămânii va răspunde în scris solicitării CSM și a adăugat: “O țară întreagă vede că ministrul Justiției e pus la punct pentru că reprezintă Ministerul Justiției așa cum prevede legea”.
“Foaia de parcurs, doamna ministru!”, i-a tăiat-o Savonea.
Judecătoarea Gabriela Baltag a cerut ca Guvernul să fie întrebat dacă ministrul Justiției a avut mandat pentru a discuta cu procurorul general american un astfel de subiect.
Un procuror din CSM s-a întrebat cum de discuția privind foaia de parcurs pentru statul de drept a putut fi inclusă pe ordinea de zi suplimentară, în timp ce subiectul “centrelor de reflecție” nu a fost acceptat.