O adevărată bătaie de joc s-a produs, vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), unde ar fi trebuit să înceapă dezbaterile la camera preliminară în Dosarul Revoluției.
Au venit la proces, începînd cu ora 8.45, circa 600 de martori din totalul de 5.000 citați de instanță, iar unora dintre ei li s-a făcut rău în cele 5 ore cât timp li s-a citit numele, fiind nevoie de chemarea Ambulanței.
Au venit oameni din toată ţara – participanţi la Revoluţie sau membri ai familiilor celor uciși în Decembrie 1989.
Cei mai mulți martori sunt persoane în vârstă, care se deplasează greu. Un bărbat a fost adus în scaunul cu rotile.
Iliescu și-a trimis avocatul
Ion Iliescu, inculpat, nu a venit, dar avocatul lui a declarat că va cere retrimiterea dosarului la parchet, pentru refacerea urmăririi penale.
„E o procedură care nu presupune, în mod obligatoriu, prezenţa dânsului. (…) Se invocă atât neregularitatea actului de sesizare, raportul cu descrierea faptelor, cât şi nelegala administrare a unora dintre probe”, a declarat Adrian Georgescu, avocatul lui Iliescu.
Întrebat dacă va sesiza refacerea anchetei, acesta a răspuns: „Da, pe de o parte, pe de altă parte restituirea acestui dosar la urmărire penală”.
În final, la ora 13.45 judecătorul a decis să amâne termenul cu trei luni, până la 21 februarie 2020.
„Constatând lipsa de procedură și văzând cererile de amânare pentru studiu dosar (o parte vătămată arestată în alt dosar), dispunem cereri la Baroul București pentru avocați din oficiu, acordăm termen la data de 21.02.2020 ora 9.00”, a anunțat judecătorul.
Iată și comunicatul transmis de ÎCCJ:
”Potrivit dispozițiilor Codului de procedură penală, în cauză au fost emise un număr de aproximativ 5000 de citații, iar la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost prezente, la termenul din 29 noiembrie 2019, aproximativ 600 de persoane.
Completul de judecată şi conducerea Înaltei Curți de Casație şi Justiție au luat toate măsurile administrative posibile, pentru a se putea asigura respectarea dispozițiilor procedurale, accesul persoanelor citate la ședința de judecată, respectarea drepturilor procedurale ale acestora şi asigurarea dreptului publicului la o informare corectă prin intermediul instituțiilor media, în condițiile speciale create de numărul mare de participanți la judecarea cauzei şi de spațiul insuficient în care se desfășoară activitatea instanței supreme.
Pe parcursul desfășurării procesului au existat două incidente în care s-a asigurat intervenția echipajelor medicale de urgență pentru două persoane.
Procedura s-a desfășurat în condiții normale, fiind derulate măsurile judiciare şi administrative necesare pentru gestionarea unui dosar de o asemenea amploare.
Următorul termen acordat în cauză este 21 februarie 2020”.