Marți și miercuri au loc, la Ministerul Justiției, interviurile pe care le susțin candidații pentru funcțiile de procuror general al României și de procuror-șef al DNA și DIICOT, conduse în prezent de interimari.
 
 
Comisia care îi audiază pe candidați este condusă de ministrul Cătălin Predoiu și îi are ca membri pe:
  • procuror Remus Damian Budai (desemnat de Secția de procurori a CSM);
  • judecător Ioana Bogdan (desemnată de INM);
  • psiholog Marius Babici (desemnat de CSM);
  • prof. univ. dr. Răzvan Cătalin Dobrea (desemnat de rectorul ASE).
  • Lidia Barac, secretar de stat în Ministerul Justiției 
  • avocat Ștefan Ciurescu, consilier al ministrului Justiției.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a decis ca interviurile să fie transmise live.
 
“Este o procedură transparentă. Facem mai mult decat ne cere legea. Am optat pentru acestă manieră de desfășurare a interviurilor pentru a da încredere că încercam să evaluam toate fațetele profesionalismului, cooptând în comisia de interviu mai multi specialiști care să vină cu întrebări în funcție de profesiile și de specificul lor, astfel încât să am o imagine cât mai completa a calității candidaților”, a declarat Predoiu, marți dimineață.

El a adăugat că numărul mare de candidați înscriși la concurs este “un semn de interes față de profesie”.

Predoiu a precizat că principala calitate a candidaţilor la conducerea PÎCCJ, DNA şi DIICOT trebuie să fie capacitatea managerială.

“Ceea ce este important este adecvarea la funcţie, dincolo de stăpânirea legilor, a tehnicilor profesionale, e importantă capacitatea de a conduce un sistem, forţa, echilibrul, viziunea de ansamblu. Sunt lucruri pe care le vom lua în considerare”, a declarat Predoiu.

Interviurile au început la ora 9.00, iar primul care s-a prezentat în fața comisiei este procurorul militar Ionel Corbu, șef al Parchetului Militar.

Calendarul interviurilor 
 
Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție:
  • Ionel Corbu – 14 ianuarie, ora 9.00
  • Florin Daniel Cășuneanu – 14 ianuarie, ora 10.30
  • Gabriela Scutea – 14 ianuarie, ora 13.30
  • Laura Oprean – 14 ianuarie, ora 15.00
  • Pompiliu-Marian Drilea-Marga – 15 ianuarie, ora 9.00
  • Daniel Horodniceanu – 15 ianuarie, ora 10.30
  • Sorin Săndel Vasilache – 15 ianuarie, 15.00
  • Răzvan Horațiu Radu – 15 ianuarie, ora 15.00
Procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție:
  • Mariana Alexandru – 16 ianuarie, ora 9.00
  • Crin-Nicu Bologa – 16 ianuarie, ora 10.30
  • Camelia Ene Grecu – 16 ianuarie, ora 13.30
  • Ionuț Botnaru – 16 ianuarie, ora 15.00
  • Călin Nistor – 16 ianuarie, ora 16.30
Procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism:
  • Teodor Niță – 17 ianuarie, ora 9.00
  • Ioana Bogdana Albani – 17 ianuarie, ora 10.30
  • Elena Giorgiana Hosu – 17 ianuarie, 13.30
  • Viorel Badea – 17 ianuarie, ora 15.00
  • Daniel Horodniceanu – 17 ianuarie, ora 16.30
Intervalul de timp alocat fiecărui candidat în vederea susținerii interviului se compune astfel: 30 de minute pentru susținerea proiectului și 60 de minute pentru întrebări și răspunsuri.
 
Intervalul orar 12.00 – 13.30 este alocat pentru pauză.
 
8 candidați pentru funcția de Procuror General al României
 
Pentru funcția de procuror general și-au depus candidatura 8 procurori: Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu – Marian Drilea – Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache și Răzvan Horaţiu Radu.
 
Parchetul General funcționează fără procuror-șef plin din luna aprilie, când s-a încheiat mandatul lui Augustin Lazăr. Acesta s-a pensionat odată cu încheierea mandatului, pe fondul scandalului legat de activitatea sa de procuror în perioada comunismului, când a respins eliberarea înainte de termen din Penitenciarul de la Aiud a disidentului Iulius Filip.
 
Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au decis atunci ca procurorul șef adjunct Bogdan Licu să preia funcția de procuror general interimar pentru o perioadă de cel mult două luni. De atunci, mandatul acestuia a fost prelungit.
 
Fostul ministru Tudorel Toader a declanșat o procedură de numire în funcția de procuror general, dar în aprilie i-a respins pe toți cei patru candidați – Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu.
 
5 candidați pentru funcția de procuror-șef al DNA
 
Pentru funcția de procuror-șef al DNA și-au depus candidatura 5 candidați: Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuţ Botnaru și Călin Nistor, actualul procuror-șef interimar.
 
Direcția Națională Anticorupție a rămas fără șef plin în 9 iulie 2018. Atunci, funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret de preşedintele Klaus Iohannis, după o decizie a Curţii Constituţionale.
 
Ministrul de atunci al Justiției Tudorel Toader, cel care a și propus revocarea Laurei Codruța Kovesi, a vrut să o numească la șefia DNA pe Adina Florea, ajunsă între timp la Secția de anchetare a magistraților. Preşedintele Klaus Iohannis a respins-o însă de trei ori pe Adina Florea, pe care fosta șefă a CSM Lia Savonea a încercat apoi de șapte ori să o numească la conducerea Secției speciale.
 
Interimatul la șefia DNA a fost asigurat pentru șase luni de către procurorul Anca Jurma, care în ianuarie 2019 a anunțat că nu mai vrea prelungirea mandatului. De atunci, Călin Nistor, procuror-şef adjunct în mandatul lui Kovesi, este interimar la conducerea DNA.
 
În mandatul său de ministru al Justiției, Tudorel Toader a organizat concurs și pentru șefia DNA, însă i-a respins pe toți cei 4 candidați: procurorii Marius Iacob, Cristian Lazăr, Elena Grecu şi Florentina Mirică, susţinând că programele de management ale acesotra “nu reflectă situaţia actuală cu care se confruntă DNA şi nici soluţiile necesare pentru rezolvarea problemelor”.
 
5 candidați pentru funcția de procuror-șef al DIICOT
 
Pentru conducerea DIICOT și-au depus candidatura 5 procurori: Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.
 
Mandatul la conducerile celor trei instituții este de 3 ani.
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version