Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat, marți dimineață, candidații pe care i-a ales să-i propună președintelui Klaus Iohannis pentru șefia marilor parchete: Gabriela Scutea – procuror general al României, Crin Bologa – procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și Giorgiana Hosu – pentru funcția de procuror-șef al DIICOT.
Propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru obţinerea avizului, care este consultativ.
Ulterior obţinerii avizului CSM, ministrul Justiţiei va înainta propunerile de șefi către preşedintelui Klaus Iohannis, care le poate accepta sau respinge.
Șefii Parchetului General, DNA și DIICOT își vor prelua funcțiile după semnarea decretelor de numire, de către președintele Iohannis.
Predoiu nu a vrut să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, invocând faptul că procedura de numire este în curs. Dar a dat câteva arbumente pentru alegerea făcută:
”Am ales candidații care au prezentat competență și experiență. M-am ferit de experimente. Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar profesional. Proiectul de management al dnei Scutea a fost cel mai bun. (…)
Crin Bologa cunoaște DNA, a lucrat în DNA și nu a avut legături cu pasivele DNA. Prestația la interviu a fost impresionantă. Aduce garanții că lupat anticorupție va continua energic. (…)
Giorgiana Hossu a avut un proiect comprehensiv. (…)
Faptul că ceilalți candidați nu au fost selectați nu le știrbește valoarea profesională. Câțiva dintre ei au toate datele pentru a funcționa în fruntea Parchetelor. A fost un sprint cu sosire la fotografie. În ipoteza în care cei nominalizați vor ajunge pe funcție, le transmit un mesaj: reparați vulnerabilitățile, motivați procurorii, combateți toate formele de infracționalitate din zonele de competență. Ministerul Justiției vă va fi partener”.
La proba de interviu, unul dintre candidații la DNA s-a retras. Este vorba despre procurorul Ionuţ Botnaru.
Candidații pentru funcția de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu.
Candidații pentru funcția de procuror-şef al DNA: Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuț Botnaru (care s-a retras), Călin Nistor.
Candidații pentru funcția de procuror-şef al DIICOT: Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.
Înainte de susţinerea interviurilor, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma, pe 14 ianuarie, că principala calitate a candidaţilor la conducerea PÎCCJ, DNA şi DIICOT trebuie să fie capacitatea managerială.
„Ceea ce este important este adecvarea la funcţie, dincolo de stăpânirea legilor, a tehnicilor profesionale, e importantă capacitatea de a conduce un sistem, forţa, echilibrul, viziunea de ansamblu. Sunt lucruri pe care le vom lua în considerare”, spunea Predoiu.
El a adăugat că procedura de selecţie este una transparentă, motiv pentru care interviurile au fost transmise live.
„Este o procedură transparentă, (…) am optat pentru această manieră de desfăşurare a interviurilor pentru a da încredere că încercăm să evaluăm toate faţetele profesionalismului, capacităţii de a conduce sisteme publice ale candidaţilor, cooptând în comisia de interviu mai mulţi specialişti care să vină cu întrebări din diverse unghiuri de abordare, în funcţie de profesiile lor, în funcţie de specializările lor, astfel încât să pot să am o imagine cât mai completă asupra calităţilor pe care le au candidaţii, înainte de a lua decizia eventuală de propunere”, a precizat ministrul Justiţiei.