Ministrul Justiției a declarat vineri, ca răspuns la solicitarea președintelui Klaus Iohannis de a da „explicații publice de urgență” despre cum s-a ajuns la clasarea dosarului „10 august” care îi viza pe șefii Jandarmeriei, că o parte din cauză a fost disjunsă către Secția parchetelor militare și va trebui să se continue ancheta.
Iohannis: Solicit ministrului Justiției să explice public cum s-a ajuns la clasarea dosarului „10 August”
„E foarte important să așteptăm motivarea instanței”, a mai spus ministrul.
Pe de altă parte, Stelian Ion a precizat că ministrul Justiției nu poate interveni în ancheta procurorilor.
Este foarte important să așteptăm motivarea, încheierea judecătorului. Până nu vedem motivarea nu putem avea o imagine de ansamblu cât de cât clară din punct de vedere al anchetei. Solicitarea mea pentru toată lumea este să avem răbdare să vedem motivarea instanței.
După ce primim motivarea judecătorului, voi analiza dacă este cazul să sesizez Inspecția Judiciară. Acum este prematur, nu există argumente suficiente.
Cert e că dosarul 10 august nu se termină aici. Din acea cauză de la DIICOT s-a disjuns o parte către Parchetele militare și acea parte, privind interacțiunile jandarmilor cu manifestanții, își continuă cursul.
Ordonanța de clasare face obiectul unor dosare aflate pe rolul instanței, știu cel puțin un dosar. Teoretic, este posibil orice. Ordonanța de clasare trebuie formulată persoanelor care au formulat sesizări, apoi aceste persoane pot formula plângeri. Eu văd la acest moment că există remedii. E prematur acum să vorbim despre CEDO. Îmi doresc să avem lumină, într-un fel sau altul, în România. Prea mult am solicitat CEDO și am primit prea multe condamnări.
Potrivit legii, ministrul Justiției nu poate interveni. Ar fi foarte grav să se întâmple așa și ar fi foarte grav să se poată așa ceva. Dacă există vreo așteptare din partea cuiva să intervin în acest dosar, le sppun clar că nu se poate întâmpla. Altfel, am avea o reîntoarcere în vremuri pe care nu nu le amintim cu plăcere.
Răspunsurile trebuie să vină exclusiv din partea sistemului judiciar. CSM a admis o solicitare, într-o formă refăcută față de ce am cerut eu, ca Inspecția Judiciară să facă verificări.
Noi vorbim despre ce s-a întâmplat, foarte grav, în Piața Victoriei, dar uităm de ce am fost atunci acolo – pentru a apăra independența sistemului judiciar. Voi face o solicitare de control, pentru că am observat că multe dosare s-au împotmolit de-a lungul anilor, printr-un gen de declinări de competență, de smulgere a dosarelor de la un organ de anchetă la altul și lucrul ăsta nu e de bun augur. Această chestiune e de ordin general și voi cere un control în urma căruia să propunem Parlamentului remedii legislative.
Noi nu putem reacționa de fiecare dată reactiv, trebuie o viziune de ansamblu a sistemului judiciar și asta îmi doresc în mandatul meu”.