Liderul PNL, generalul în rezervă Nicolae Ciucă (57 de ani), se antrenează de zor să candideze pentru funcția supremă în stat, în septembrie anul acesta.

Iar cum „rețeta” lui Klaus Iohannis s-a dovedit câștigătoare, Ciucă se pregătește inclusiv să lanseze și el o carte, pe modelul „Pas cu pas”. Nu contează că a fost demascat de jurnalista Emilia Șercan că a plagiat teza de doctorat; Parchetul General l-a salvat într-un mod perfid, tergiversând până la prescrierea faptelor dosarul penal deschis pentru infracțiunea de însușire, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor și prezintarea ei ca o creație intelectuală proprie.

Iohannis l-a pensionat pe judecătorul care a anulat toate sesizările de plagiat în cazul lui Ciucă
Inspecția Judiciară a clasat sesizarea depusă de 14 ONG-uri la judecarea dosarelor intentate de premierul Ciucă privind plagiatul

Cartea lui Ciucă se numește „Un ostaş în slujba ţării”.

„Ostașul” a fost trecut în rezervă de președintele Iohannis pe 29 octombrie 2019, la vârsta de doar 52 de ani, la aproape 5 ani după ce fusese numit de acesta șef al Statului Major al Armatei, pe 1 ianuarie 2015.

Rezervistul Ciucă a fost numit după doar 5 zile, în 4 noiembrie 2019, ministru al Apărării – ca independent – în Guvernul Orban – „Ludovic întâiul”, cum îl gratula Iohannis. Saltul de la Armată la Palatul Victoria a fost făcut sub pretextul „nevoii de stabilitate” a țării.

Un an mai târziu (mai precis după 11 luni, în octombrie 2020), Ciucă s-a înscris în PNL, iar peste o lună deschidea lista de candidați a PNL Dolj la Senat, propulsat tot de Iohannis, care a încercat să-l impună prim-ministru, dar nu a reușit să-l facă decât interimar, după demisia lui Orban pe fondul rezultatelor slabe ale PNL la alegerile legislative.

Un militar la ordin! Iohannis l-a desemnat premier pe Ciucă, pensionar special: „Acum, criza trebuie să se încheie”

A continuat, în schimb, să fie ministru al Apărării în Guvernul Cîțu, până în decembrie 2021, când a fost instalat prim-ministru în Guvernul PNL-PSD.De data aceasta, pretextul lui Iohannis a fost „stabilitatea țării pe fondul pandemiei de COVID-19”. Și, evident, rocada guvernamentală cu desemnarea ca premier a lui lui Marcel Ciolacu a fost justificată de Iohannis, după un an și jumătate, în iunie 2023, prin nevoia de stabilitate a țării pefondul războiului din Ucraina.

Ciucă și Bode scapă de plagiat: Bomboana pe colivă, pusă de PSD la Legile Educaţiei, printr-un amendament susținut de Deca

Iar cum funcția de președinte al țării nu este eternă, Iohannis vrea să lase „la butoane” un bun executant: pe Ciucă. Evident, dacă va fi ales. Până în septembrie, acesta va fi „împachetat” drept salvatorul țării; păpușarii lui mizează pe memoria scurtă a românilor. Deja a început „spectacolul”: Ciucă se descrie ca „un om cât se poate de simplu”, uitând de pensia specială – stabilită nu pe contributivitate – pe care o cumulează cu indemnizația de președinte al Senatului.

„Paginile acestei cărţi sunt despre mine. Nu despre funcţiile pe care le-am ocupat, nu despre imaginea mea publică, nu sunt bilanţ şi nici program electoral. Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziţia de la om de armată la om politic. Sunt despre viaţa mea, cea din spatele pupitrului, a microfonului sau a televizorului”, a scris Nicolae Ciucă, pe site-ul său.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.

Un comentariu

  1. Motto:
    „Sunt generali și coloneli , care până la război nu s-au distins afară din cale în cazarmă și nici afară din cazarmă, iar în război au făcut onorabil puținul pe care l-au putut. […]
    Scoși la pensie , acești oameni cumsecade și-au descoperit adevăratele lor însușiri de declin.
    Niciunul nu se mulțumește să fie pensionar și fiecare vrea să fie de o sută de ori peste ceea ce poate și nu.[…] Spectacolul acestor oameni de ispravă,care se învârtesc de zece ani prin toate bugetele și n-au fost în stare să realizeze decât începuturi de vorbe și fragmente de intenții încă neformulate, e dăunător . Domnule general ! Domnule colonel ! Vă roagă publicul , stăruitor – slăbiți-l cu competința.
    (Tudor Arghezi- COMPETINTELE UNIVERSALE, în „Bilete de Papagal”, 20 octombrie, 1928)

    Orice asemanare cu personaje reale e pur intamplatoare. Nu și in cazul „liberalului” Nicolae Ciucă. Acesta a nimerit ca orbul în Brăila în fruntea PNL fără să aibă nici o calitate politică după cum singur a recunoscut la Congresul extraordinar al PNL, din 10 aprilie 2022. Nicolae Ciucă a primit o derogare de la statulul PNL pentru a putea candida la functia de presedinte al PNL. El nu avea vechimea în partid cerută de statut. Generalul în rezervă, fost șef de Statul Major, participant la războiul din Afganistan, fost ministru al Apărării.
    Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
    – Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
    – Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
    – A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are acum probleme.
    Fostul premier Nicolae Ciucă, general in rezerva a încasat anul trecut o pensie specială militară de 221.616 lei. Astfel, Ciucă a încasat anul trecut câte 18.468 lei lunar de la Ministerul Apărării, adică peste 3.700 de euro, doar din pensia specială. La acest venit s-a adăugat salariul de premier de 185.676 lei, adică 15.473 lei (circa 3.150 euro).
    Și soția lui Nicolae Ciucă încasează pensie specială de militar de la Ministerul Apărării, care s-a ridicat anul trecut la 61.680 lei.
    Asadar, locul lui Nicolae Ciucă nu e in politică ci mai degrabă in altă parte unde să-si vadă linistit de viata de pensionar. De altfel, Tudor Arghezi în încheierea articolului COMPETINTELE UNIVERSALE, apărut în publicatia „Bilete de Papagal”, din 20 octombrie, 1928, sugera următoarele: „Domnule general, nițică bunăvoință. Viața poate fi încă dezmierdătoare. Un hârleț, o greblă și o stropitoare nu costă prea mult ; vă putem recomanda un magazin , unde se vinde ieftin un model ca pentru copii. E cât se poate de plăcut- zgâriați fără să vă aplecați prea mult , câte puțin , pământul și semănați conopide. Va ieși măcar pătrunjel și tot e un rezultat; plecând, vedeți , dincolo nu iese nimic și dincolo împiedicați lumea să muncească și să-și păstreze un rezultat cultural – demnitatea.”
    (Vezi si: https://www.cotidianul.ro/domnu-presedinte-ia-uitati-cum-miroase-patrunjel-adevarat/)

Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version