Președintele Senatului, Anca Dragu (USR PLUS), s-a întâlnit cu reprezentanții Coaliției Cod Electoral, pe tema punerii în aplicare a rezultatului referendumului din 2009 organizat de președintele de atunci Traian Băsescu, privind 300 de parlamentari.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de Anca Dragu, după ce, la sfârșitul anului 2020, în calitate de președinte al Senatului, ea a anunțat că va fi înfiinţată o comisie comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a implementa referendumul din anul 2009 la care românii au votat masiv pentru un Parlament unicameral cu maximum 300 de aleşi.

Luni seară, într-o emisiune la B1TV, liderul PNL, Ludovic Orban, care este și președinte al Camerei Deputaților, a acuzat-o pe Anca Dragul de „lipsă de bun-simț” și „de cei 7 ani de-acasă”, pentru faptul că a avut întâlnirea fără să discute acest lucru în coaliția PNL-USR PLUS UDMR.

 
„Respect, profesionalism, transparență și deschidere față de oameni. Sunt cele patru principii la care m-am angajat încă din prima zi de mandat, ca președinte al Senatului, să le aplic pentru a aduce o schimbare reală în această instituție și în raport cu cetățenii români.
 
Am spus încă de atunci că Senatul trebuie să revină la rolul său legitim, adică un for al dezbaterilor, și că trebuie să recâștigăm încrederea românilor în Parlament.
 
Astăzi, am făcut primul pas în această direcție, și anume consolidarea unui dialog sănătos între Senat și societatea civilă: am avut o primă întâlnire cu reprezentanții Coaliției Cod Electoral Acum! Am vorbit despre importanța societății civile în elaborarea unui cod electoral unic, care să grupeze toate legile electorale.
 
Este doar prima întâlnire dintr-un lung șir de întrevederi pe care doresc să le am pentru a îmbunătăți activitatea Senatului și a crește eficiența muncii parlamentare.
 
Avem nevoie de o implicare activă a fiecăruia dintre noi, iar prin dialog și colaborare am încredere că putem reuși!
 
Aștept ideile voastre la cabinet.presedinte@senat.ro”.
 
Reprezentanții societății civile
 
Iată și declarația lui Orban:

„Comunicarea asta divergentă (între PNL și USR Plus n.r.)… au fost puncte. Să ne aducem aminte că președintele Senatului a vorbit de desființarea Senatului, de referendumul din 2009. Nu cred că a fost potrivit. Astfel de lucruri trebuie discutate. Nu cred că este bine ca cineva să încerce să câștige capital politic într-un mod… punându-și partenerii într-o situație în care să afle din presă despre un obiectiv… cred că orice astfel de chestiune care excede programul de guvernare trebuie să fie tratată cu responsabilitate față de partenerii. Ține de bun simț, de șapte ani de acasă, de niște reguli fundamentale în comunicare. Coeziunea în comunicare e esențială, de aceea, în ultima perioadă, am fost extrem de reticent în a ieși public, de fiecare dată am exprimat mesaje convergente cu liniile de mesaj stabilite și chiar am ieșit, de multe ori, împreună cu partenerii de guvernare. Asta e valabil și pentru USR Plus. Cei de la UDMR sunt mai riguroși”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version