Congresul PSD nu a adus nicio surpriză: Valeriu Zgonea a devenit secundul lui Liviu Dragnea – care a căpătat puteri depline în PSD, cu 14 vicepreşedinţi anonimi – singurele vedete fiind Bănicioiu, Doina Pană, Cati Andronescu, fosta peremistă Olguţa Vasilescu şi Gabriela Vrânceanu Firea – venită în partid pe filiera Voiculescu şi ajunsă în prim-plan prin scandalul cu președintele Băsescu pe tema soţului Pandele.

Dragnea in text
Liviu Dragnea știe drumul! Ca un Zeu, printre muritori

10 bărbați și 4 femei are Dragnea la dreapta sa

Nu la fel de norocos a fost liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, care a pierdut funcţia de vicepreşedinte chiar dacă, până mai ieri, se afla pe cai mari graţie obedienţei cu care a condus comisia parlamentară de anchetă a terenurilor de la Nana – şi, drept răsplată, a primit nominalizarea la şefia Transporturilor, pe care însă a ratat-o în faţa altui „Ghiocel”: Matache (impus de Oprişan).

Cei 10 vicepreşedinţi bărbaţi sunt Andrei Dolineaschi (3.439 voturi), Victor Negrescu (3.162 voturi), Georgian Pop (3.070 voturi), Ionuţ Vulpescu (2.994 voturi), Nicolae Bănicioiu (2.983 voturi), Mihai Tudose (2.827 voturi), Viorel Ştefan (2.737 voturi), Gheorghe Şimon (2.503 voturi), Gabriel Vlase (2.436 voturi) şi Mihai Chirică (2.339 voturi).

După cum se vede, în echipa lui Dragnea nu există baroni locali. I-a susţinut destul prin fondurile alocate prin Ministerul Dezvoltării.

În schimb, anchetata penal de DNA în dosarul Mictosoft, Cati Andronescu, a fost păstrată din vechea gardă dintr-un motiv pragmatic: aduce voturi importante partidului, după ce a depăşit faza de „Garantat Vanghelie”.

ponta in text
Premierul Ponta este “greu de ucis”

Scut pentru Ponta la Guvern

Discursurile penalilor Ponta şi Dragnea de susţinere reciprocă – primul, la Guvern, şi al doilea, la cârma Parlamentului, prin PSD – au asigurat asistenţa că partidul va rămâne la putere cel puţin până în decembrie 2016. Dacă dosarul lui Ponta nu are cum să fie soluţionat definitiv în justiţie până la viitoarele alegeri, sentinţa finală va veni luna viitoare pentru Dragnea. Dar orice s-ar întâmpla, partidul îi susţine „până la moarte”!

Garantul Gabi Oprea „Interesul Naţional” s-a aflat şi el în sală, pentru a aminti că se ţine de cuvânt pentru tot ce a promis finului Ponta şi celorlalţi lideri ai PSD.

dragnea
PSD sau PCR? Cu siguranță unicul lider – Liviu Dragnea

Fără comunism, dar cu Iliescu

Circul a continuat cu un subiect înmărmuritor: condamnarea comunismnului, în condiţiile în care Ion Iliescu se afla în sală şi tocmai clamase păstrarea orientării PSD spre stânga, deoarece în ultima vreme partidul a cam luat-o spre dreapta.

Mai întâi, Liviu Dragnea i-a ridicat în picioare pe delegaţii la congres, să ţină un moment de reculegere în memoria victimelor comunismului şi să ceară poporului iertare pentru mineriade. El a asigurat că gestul său nu reprezintă un atac la Ion Iliescu, deoarece acesta „a fost disident” – „uitând”, desigur, că Iliescu a deţinut funcţii înalte (şi bine plătite) în PCR: prim-secretar, director al Editurii Tehnice şi membru în Comitetul Central.

“Eu am cerut astăzi iertare României şi românilor pentru faptul că partidul nostru nu a făcut acest gest până acum, acest gest de reculegere şi de a condamna cu ferimitate dicatura comunistă”, le-a spus Dragnea jurnaliştilor prezenţi la Congresul PSD.

Întrebat dacă gestul său are o valoare mai mare pentru că a fost făcut în prezenţa fostului preşedinte Iliescu, Dragnea a spus: “Are o valoare mare pentru că a fost făcut astăzi şi a fost făcut în plenul Congresului şi toţi delegaţii la Congres s-au ridicat în picioare şi au ţinut acel moment de reculegere pe care l-am cerut şi le mulţumesc. Domnul Ion Iliescu nu cred că poate fi asociat cu dictatura comunistă. Domnul Ion Iliescu a fost un disident în regimul trecut”.

De asemenea, întrebat dacă faptul că a vorbit pentru prima oară despre condamnarea mineriadelor reprezintă un atac indirect la adresa lui Ion Iliescu, Dragnea a răspuns: “Nu am avut o declaraţie de atac, dimpotrivă, am avut o altfel de declaraţie, o solicitare, o iertare cerută României şi românilor”, el precizând însă, la insistenţele presei, că PSD nu este responsabil de ceea ce s-a întamplat la mineriade.

Deloc deranjat de subiect, Iliescu a „criticat” la microfon conducerea partidului că nu a atras intelectuali în rândurile PSD: “A fost Festivalul Enescu şi nu l-am văzut acolo decât pe Ponta, câteva minute”.

Inamicul Băsescu 

Atmosfera de „Ceauşescu reales la al IV-lea congres” s-a derulat pe tot parcursul reuniunii – asta pentru cine a avut răbdarea să vizioneze transmisiunea în direct a Antenei 3.

Evident, inamicul Băsescu a fost amintit pentru toate relele sale: nu a picat la referendumul din 2012, nu a lăsat din mână Curtea Constituţională – care, la rândul ei, nu l-a lăsat pe Ponta să meargă la Consiliul European, dar acesta tot s-a dus – etc.. Per total, Băsescu este vinovat că nu l-a slăbit pe Ponta până în ultima sa la Cotroceni şi, mai nou, a intrat în politică în calitate de membru cu carnet.

“PSD are doar un adversar, tot pe Băsescu”, a conchis Ponta.

Subiectul Băsescu ţine vie “flacăra” PSD şi se dovedeşte un succes garantat în faţa susţinătorilor partidului. Dacă personajul n-ar mai exista, câtă concordie ar fi pe scena politică!

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version