Iminenta demitere a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, nu a rămas netaxată de Traian Băsescu: ”Sistemul intervine prin figura sa emblematică Ion Caramitru”, astfel că “mergem înainte cum ştiu brontozaurii culturii”.

vlad-alexandrescu-ministru-cultura
<strong>sursă foto alba24<strong>

Războiul se du”CULTURĂ – 2016 Un ministru încearcă să introducă performanţa în managementul instituţiilor de spectacol şi al muzeelor, încearcă să introducă un sistem de protecţie a patrimoniului construit, a siturilor istorice şi naturale. Sistemul intervine prin figura sa emblematică Ion Caramitru, iar ministrul care voia reforme pleacă din guvern. Rezultatul: nu se schimbă nimic, mergem înainte cum ştiu brontozaurii culturii. Sistemul retrograd a triumfat”, scrie fostul președinte, pe pagina sa de Facebook.

Băsescu aminteşte că sistemul retrograd a triumfat şi în 2011, când o lege modernă a educaţiei a fost adoptată prin asumarea răspunderii de către guvern: ”EDUCAŢIE – 2011 O lege modernă a educaţiei trece prin asumarea răspunderii. Sistemul intervine având ca lider pe Ecaterina Andronescu şi aplică 98 de modificări legii. Rezultatul: abandonul şcolar a ajuns la 18 la sută, avem doctori în stiinţe fără număr şi cu lucrările plagiate, nicio universitate românească în primele 500, învăţământul superior rămâne nerelevant. Sistemul retrograd a triumfat”.

Același lucru s-a întâmplat în domeniul sănătăţii: “O nouă lege a sănătăţii care introducea concurenţa şi finanţarea privată a sistemului de sănătate este îngropată în stradă. Sistemul a intervenit având ca lider pe popularul Raed Arafat. Rezultatul: în fiecare an, mii de oameni care, în mod normal, ar trebui să fie în viaţă mor în spitalele româneşti. Sistemul retrograd a triumfat. (…) Oare înţelegem, azi, care poate fi viitorul unei naţiuni, al unei ţări fără educaţie, fără sănătate şi fără cultură?”, spune fostul șef al statului.

Traian Băsescu îndeamnă că ”în liniştea sărbătorilor” să ”putem citi fără patimă, dar cu luciditate”. ”Avem obligaţia să oprim, azi, dezastrul viitorului!”, este mesajul său transmis premierului Dacian Cioloș.

Cioloș: Marți, revocarea ministrului Culturii

Sâmbătă, prim-ministrul a anunțat – pe Facebook – că îi va trimite, marți, președintelui Klaus Iohannis, revocarea lui Vlad Alexandrescu. La protestul de susținere a ministrului, Cioloș a ieșit să le vorbească celor veniți în fața Guvernului, printre ei aflându-se și muzicianul și actorul Tudor Chirilă.

După aceea, premierul s-a enervat că ministrul Alexandrescu a transmis o scrisoare către GDS (care și-a exprimat susținerea față de el) că s-au făcut presiuni asupra sa inclusiv din partea unui membru al Guvernului.

Alexandrescu: Sper ca premierul să-mi susțină în continuare măsurile de reformă

Însă Vlad Alexandrescu a precizat că ”o scrisoare a mea către membrii Grupului pentru Dialog Social, în care sunt membru autosuspendat pe durata mandatului, a ajuns în presă fără voia mea” .

”Sper că măsurile de reformă pe care le-am luat la Ministerul Culturii beneficiază în continuare de susținerea Prim-Ministrului. Nu am dorit să condiționez în acest mod în vreun fel rămânerea mea în Guvern”, adaugă el, pe Facebook.

Într-o altă postare, ministrul Culturii le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în ultimele zile – ”manifestațiile de stradă de miercuri și joi, opiniile publice, articolele de presă, numeroasele comentarii de pe rețelele de socializare și petițiile în favoarea rămânerii mele ca Ministru al Culturii”.

”Din toate acestea am înțeles că reforma pe care am început-o în domeniul culturii are o largă audiență și răspunde unei așteptări generale de înnoire în sectorul cultural. În momentul de față continuarea acestei reforme este periclitată. Am convenit cu Prim-Ministrul că nu îmi voi depune demisia înaintea sărbătorilor de Paști. Sunt îngrijorat că reacțiile furibunde ale celor care vor oprirea reformei ar putea să prevaleze. Cred că împreună cu echipa mea și cu toți cei care îmi împărtășiți viziunea putem și trebuie să ne impunem”, scria Alexandrescu în 29 aprilie.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version