“Justiția a făcut progrese enorme față de 2004, dar nu vă amăgiți că justiția este spectacolul pe care îl vedem televizat. Este multă nedreptate încă în justiție în țară la parchetele și la judecătoriile mici”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, aseară la B1 TV.

basescu 0
Captură foto din emisiunea B1tv

„Îmi aduc aminte câte zeci de mii de sesizări, de nedreptăți, de tergiversări, de hotărâri judecătorești definitive și irevocabile nedrepte veneau la Președinție și le trimiteam și eu la CSM”, a precizat el.

„Am discutat cu procurori care, râzând, își enumerau scalpurile de politicieni de la cingătoare”

Băsescu mai susține că printre judecători și procurori „sunt, ca și în politică, atât oameni buni, cât și oameni fără caracter”, și că a discutat cu procurori care “își enumerau scalpurile de politicieni de la cingătoare”.

“Eu am discutat cu procurori care, râzând, își enumerau numărul de scalpuri de politicieni pe care le au la cingătoare: eu l-am arestat pe ăla, eu l-am arestat pe ăla”, a spus el.

“Să nu credeți că procurorii sunt niște dumnezei”

“Să nu credeți că procurorii sunt niște dumnezei și că printre ei nu sunt și oameni fără caracter și oameni corupți. Dar sunt și oameni foarte buni, la fel ca și în politică. Aproape zilnic aflăm de om politic pus urmărire penală sau cu cerere de arestare și cu aceeași frecvență aflăm despre judecători care au cerut șpagă, procuror care a cerut șpagă”, a adăugat Traian Băsescu.

“Votul pentru Elena Udrea, nu neapărat o tentativă de a înfrunta justiția”

Despre votul parlamentarilor în cazul celei de a 5-a cereri a DNA de arestare a Elenei Udrea, el a firmat că acesta reprezintă “o invitație la o oarecare decență, în condițiile în care este vorba de o femeie care a fost arestată în mai multe rânduri”.

“Probabil și majorității parlamentarilor li s-a părut prea mult. A fost arestată o dată cu votul Parlamentului, pe urmă, într-o singură zi, după ce a făcut niște declarații legate de SRI, de DNA, i s-au cerut trei arestări și acum următoarea și probabil că vor mai urma, nu-mi dau seama”, a spus Băsescu.

“Cred că s-au uitat și la celălalt aspect: parcă e prea mult pentru o femeie, să o tot trimiți înainte de a fi judecată, să o ții la beci, că la ‘beciul domnesc’, că la Târgșor. Cred că aici a fost judecata parlamentarilor, și nu neapărat o tentativă de a înfrunta justiția, pentru că ei au dat semnalul justiției prin votul pentru reținere. (…) Au spus: ‘Ok, vreți să o arestați, e femeie, sunteți la a patra solicitare sau a cincea de arestare, uite, vă dăm o zi, dar e prea mult pentru o femeie’. Cred a fost un mesaj, aș spune o invitație la o oarecare decență”, a opinat Băsescu, la B1 TV.

“Parlamentarii nu au confundat urnele”

Fostul șef al statului crede că parlamentarii nu au confundat urnele, iar votul reprezintă o decizie clară a majorității parlamentare.

“Cred că li s-au părut prea mult parlamentarilor. Dacă ar fi fost la a doua solicitare (de arestare – n.r.), probabil că o executau fără să clipească, pentru că Elena Udrea e departe de a fi un politician simpatizat de parlamentari”, a precizat Traian Băsescu.

Elena Udrea a mai fost arestată preventiv anul acesta, în 11 februarie, într-un prim dosar instrumentat de procurorii DNA,  în care a fost denunțată de Dinu Pescariu că ar fi luat de la el șpagă 500.000 de euro ca să-l scape de nişte dosare penale.

Aflându-se în arest, Udrea a mai primit o arestare preventivă într-un alt dosar, cel privind Gala Bute – trimis deja în judecată, în 21 aprilie. Ulterior, procurorii DNA i-au mai deschis două dosare. Udrea a fost eliberată din arest după 2 luni şi jumătate, fiind plasată mai întâi în arest la domiciliu iar în prezent se află sub control judiciar.

Ieri, deputaţii au salvat-o de cătuşe doar pe jumătate pe Elena Udrea: ea poate fi reţinută de procurori şi dusă în arestul Poliţiei Capitalei, dar numai pentru 24 de ore. Cererea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, de arestare preventivă a deputatei Udrea a fost respinsă de colegii acesteia din Cameră. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version