Traian Băsescu lămurește lucrurile în privința încercării lui Liviu Dragnea de a se impune premier: “Iohannis și dacă vrea nu poate să-l numească premier pe Dragnea!”. 

basescu nou

“Articolul 105 din Constituție spune, la alin. 2, că “alte incompatibilități vor fi stabilite prin lege”. Și au fost stabilite prin legea din 2001″, a declarat miercuri seară, la România TV, liderul PMP, făcând referire la interzicerea ca un condamnat penal să fie premier sau ministru.

Băsescu a mai spus că “Dragnea știe că este vulnerabil prin condamnarea pe care o are, tocmai de aceea l-a pus pe unul de la Cuca Măcăii să-l anunțe premier, a pus-o pe Firea la București… Dacă era sigur pe el n-ar fi făcut asta”,  a adăugat fostul președinte.

“Eu îl cunosc pe Dragnea de când era mic, eu m-aș înțelege bine cu Dragnea dar greșește acum, când pune populismul mai presus de interesul național. Acum se gândește “cum să rămân puternic în PSD, să controlez Guvernul”. El își dă seama că nu poate lua mâna președintelui să semneze decretul. Dragnea  își va lua măsuri să își prezerve puterea în partid și să controleze premierul și va renunța, pentru că acum, în jurul lui, se învârte riscul ca PSD să nu guverneze”, a mai spus Băsescu.

Întrebat dacă Klaus Iohannis este președinte jucător, Traian Băsescu a răspuns: “Cred că da. A încercat varianta să stea, la începutul mandatului, dar a văzut că e perdantă. Trebuie să ținem cont că este la primul mandat. Numai un președinte slab nu candidează și la al doilea mandat”.

Băsescu a exclus o eventuală suspendare a acestuia. “În România nu vor mai fi suspendări, pentru că n-au reușit să mă suspende pe mine. Poporul care a venit la vot și l-a dat pentru PSD este 18% din poporul român; o majoritate foarte puternică de 60% nu a votat. Masa mută care nu a votat s-ar putea să reacționeze: Lăsați-l, că în Constituție mandatul este de 5 ani”.

“Gândiți-vă că Hollande are 9% de 2 ani dar niciun parlamentar nu-i dă prin cap să-l suspende. Președintele își ia mandatul de 5 ani și îl duce până la capăt. De multe ori un președinte este pus în diverse situații și trebuie să ia decizii de multe ori dureroase. Ce ar fi să-l demitem după fiecare dată?”, a întrebat retoric fostul șef al statului.

“Am învățat că nu se poate ajunge la alegeri anticipate”

Despre posibilitatea de a se ajunge la alegeri anticipate, Băsescu a spus: “Și eu am crezut că se poate dar am învățat că nu se poate. Deci în Constituția României este prevăzută ideea de anticipate prin dizolvarea Parlamentului dar eu am constatat că nu se poate”, amintind de căderea Guvernului Boc în decembrie 2008.

Guvernul Emil Boc (1), format din PDL și alianța PSD+PC a deținut puterea executivă din 22 decembrie 2008 până în 23 decembrie 2009, însă în septembrie alianța PSD+PC a ieșit de la guvernare, după ce Mircea Geoană a decis să candideze la Președinție, iar în 13 octombrie a votat moțiunea de cenzură care a dus la căderea Executivului.

Guvernul Boc a continuat să funcționeze interimar, fiind obligat să îndeplinească „numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”. A fost primul guvern român din perioada postdecembristă care a căzut prin moțiune de cenzură.

Pe 14 octombrie 2009, președintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru premier, iar acesta a demarat consultări pentru obținerea susținerii parlamentare. Guvernul prezentat de Croitoru nu a primit însă în Parlament votul de învestitură.

Pe 6 noiembrie, în urma consultărilor, președintele Băsescu l-a numit pe Liviu Negoiță, primarul Sectorului 3 București, ca premier desemnat, iar acesta a încercat să formeze o coaliție în parlament. Zece zile mai târziu, Negoiță și-a depus mandatul – motiv să-l țină minte Băsescu toată viața! De altfel, Liviu Negoiță nu a mai fost reales primar, după două mandate. De la începutul acestui an, el este urmărit penal pentru abuz în serviciu deoarece a autorizat construirea unui bloc într-o zonă protejată istoric.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version