Traian Băsescu a fost ales preşedintele Mişcării Populare – noul nume al PMP, schimbat prin votul celor 5.420 de delegaţi prezenţi la Sala Palatului la congresul de astăzi. Unic candidat, Băsescu a depus moţiunea politică “România mea”, cu argumentul: “E păcat să plec cu experienţa acumulată în cele mai înalte funcţii ale statului român fără să v-o împărtăşesc”.
Preşedintele executiv al Mişcării Populare a fost ales Eugen Tomac (fost şef al PMP) iar Cristian Diaconescu şi Siegfried Mureşan sunt prim-vicepreşedinţi.
Dorel Onaca este noul secretar general.
PMP s-a înfiinţat imediat după europarlamentarele din luna mai 2012 şi a obţinut la parlamentare un scor nesperat: 4 deputaţi.
Traian Băsescu s-a înscris în PMP în 9 octombrie a.c., după ce în martie 2013, pe vremea când încă era preşedinte al României, anunţa, pe Facebook, că îşi ia “adio” de la PD şi PDL, pentru a se dedica unei noi construcţii de dreapta.
“România mea” vs “Interesul Naţional”
Astăzi, abia ales preşedinte al Mişcării Populare, Băsescu bagă dihonia în PNL invitându-i, nu fără a le gâdila orgoliul, pe foştii membri PD şi PDL să părăsească PNL-ul şi să se înscrie în MP.
“Vă asigur că am şi energie, şi dorinţă să continăm procesele de modernizare a României. Am o sugestie: cei care în viaţa lor au fost alături de mine şi încă simt că vor să fie alături de mine să nu ezite, de oriunde s-ar afla, să vină la Mişcarea Populară”, a lansat Traian Băsescu invitaţia.
Dacă va reuşi să provoace o migraţie masivă de la PNL la MP, Băsescu va dobândi – evident, şi prin alipirea la PM a deputaţilor şi senatorilor noului partiduleţ al lui Daniel Fenechiu (de la PPDD) – o putere mai mare decât cea a UNPR. Astfel, partidul lui Băsescu va deveni balamaua fără de care orice partid câştigător la parlamentarele din 2016 nu va putea fi la guvernare. Iar după cum merg lucrurile astăzi, PSD va obţine fluierând victoria.
Dragnea, discipolul lui Băsescu la PD
Până acum, Băsescu ne-a convins că reprezintă singura opoziţie în România. Dar să nu uităm că Dragnea a debutat în politică în calitate de membru PD şi discipol al lui Băsescu, ascensiunea sa fiind asigurată de acesta, în calitate de şef al partidului.
În virtutea vremurilor când PD îşi trăia gloria, cei doi pot colabora foarte bine.
Artileria grea
Ca să fie mai convingător cu foţii PD-işti şi PDL-işti, Băsescu a scos astăzi “artileria grea”: “Să nu credeti că întâmplător am avut parte de două suspendări. Dar am reuşit dintr-un singur motiv: nu am făcut niciodată compromisuri pe sub masă cu nimeni; orice compromis am făcut a fost public, chiar şi cu dragul meu PD şi PDL – dar asta-i viaţa! Au acum (foştii PDL-işti, n.r.) un pedigree de vreo 150 de ani (prin unirea cu PNL), uitând că aveau propria glorie, un partid care a dat primarul Capitalei, a dat de 3 ori primarul Clujului şi de 2 ori preşedintele României. Aveau propria lor istorie, pe care nici măcar partidele cu 150 de ani istorie nu au reuşit să o acumuleze”.
“A venit timpul schimbării”
Traian Băsescu a ţinut să puncteze: “Sunt un om care nu mai vrea nimic pentru el. Eu nu mai am ce să ajung, dar vreau să conduc acest partid pentru continuarea ceea ce a rămas nefăcut după 10 ani la Cotroceni”.
Fostul şef al statului a adăugat că “a venit timpul schimbării”: “Aşa cum spuneam la încheierea mandatului, am îngenuncheat sistemul dar nu l-am învins; am datoria de a rămâne în fruntea partidului cât vechile structuri rămân în structurile statului”.
De la tribuna congresului, Băsescu a spus şi de ce şi-a numit moţiunea politică “România mea”:
“Chiar şi domnişoarele de la actualităţi, când or să o citească, or să spună «România mea». A venit timpul să fim foarte mândri că suntem români. Ne-am obişnuit să avem complexe. Românii nu sunt cu nimic mai prejos decât nemţii, olandezii, belgienii, francezii. Trebuie ca românii să redevină în totalitatea lor mândrii de ei, să nu ne mai fie ruşine să vorbim de patriotism. Numele moţiunii «România mea» ne poate caracteriza: nu suntem naţionalişti, ci patrioţi”, a adăugat Băsescu.
“Sunt căpitan de cursă lungă”
În discursul său, Traian Băsescu şi-a enumerat priorităţile, începând cu Educaţia. El a punctat că o mare parte a doctoratelor sunt plagiate iar “furtul intelectual este o ticăloşie”.
“Mărturisesc că în cariera mea am primit multe invitaţii să mă fac doctor, am găsit şi mulţi îndrumători, dar am spus că cel mai mândru sunt de titlul meu de căpitan de cursă lungă pe care nu l-aş da pe niciunul care are titul de doctor plagiat”, a adăugat Băsescu.
Cumetri şi cumetrii în universităţi
“Învăţământul universitar a fost compromis de valul de doctorate. Doctoratele înseamnă să aduci la fiecare teză de doctorat o gândire proprie; la noi se pare că mare parte a doctoratelor sunt plagiate. Asta explică de ce universităţile merg foarte greu către acea cercetare aplicată care să se distribuie în economie: pentru că se adună tot felul de cumetri şi cumetrii”, le-a spus Băsescu participanţilor la congres.
“Unul ajunge profesr cu doctorat plagiat, după care ia toţi generalii şi îi face doctor”, a făcut el trimitere la premierul Victor Ponta, prins cu teza de doctorat plagiată, şi la vicepremierul Gabriel Oprea, al cărui doctorat se află sub semnul întrebării.
“Copiii să înveţe lucruri care îi ajută în viaţă”
“Primul lucru care trebuie să fie făcut este reforma curriculară. Copiii trebuie să înveţe despre lucruri care îi ajută şi îi folosesc în viaţă; restul îl pot afla de pe Internet”, a adăugat el.
Preşedintele MP a mai menţionat între priorităţile sale Sănătatea, crearea locurilor de muncă, dezvoltarea infrastructurii de transport, Armata, Securitatea națională și întărirea relației cu românii din afara granițelor.
“Am făcut din medici funcţionari şi îi pândim cu DNA-ul”
“Sistemul de sănătate în România, spitale, în proporţie de 90% este organizat ca în vremea lu Stalin. Am făcut din medici funcţionari publici, este ridicol ca un medic să fie funcţionar public în loc să aibă contract cu spitalul”, a criticat Băsescu.
El a adăugat că “le dăm medicilor salarii de 1.800 de lei, după care îi pândim şi îi ducem cu DNA-ul la beci. Însuşi sistemul îi creează medicului condiţii să fie umilit”.
“Guvernul a tăiat de la investiţii şi a dat la consum”
Traian Băsescu a criticat Guvernul Ponta că “a tăiat de la investiţii şi a dat la consum”, avertizând că acesta din urmă generează importuri.
“Desigur, sunt cifre care arată creşterea economică, dar avem un km de autostradă în plus? Avem un kilometru de cale ferată în plus? Avem un teatru în plus?”, a întrebat apoi retoric Băsescu, trecând la “durerea” numărul unu a românilor: lipsa infrastructurii.
“Avem anul acesta minus 9 km de autostradă”
Băsescu a insistat pe tema creşterii economice pe care noi nu o prea simţim în buzunare: “Culmea dezvoltării: Ponta a reuşit să aibă anul acesta minus 9 km de autostradă”, l-a taxat el pe premier.
“Or, baza revenirii treptate a românilor din diaspora în ţară este lansarea proiectelor de investiţii: dezvoltarea infrastructurii – construirea de autostrăzi, căi ferate, regularizări de râuri -, izolarea termică a blocurilor, ca să nu mai vorbim de dezvoltarea mediului rural, sunt doar câteva lucruri pe care putem să le facem cu bani europeni”, a conchis Băsescu.