Una dintre cele mai complicate operațiuni în Partidul Național Liberal se dovedește a fi  desemnarea candidaților pentru alegerile locale din 2016.

alegeri locale PNL

Dificultățile provin în primul rând de la faptul că s-au unit două partide mari, PNL și PDL, care aveau organizații foarte bine dezvoltate în toată țara, fiecare cu mulți primari în toate categoriile de localități. Ori în acest moment, fiind listă comună, nu mai e loc pentru toată lumea. Al doilea motiv ar fi problemele cu justiția și lipsa de credibilitate a unora dintre potențialii candidați, în unele localități. În fine, un al treilea motiv sunt plecările în număr mare spre PSD sau spre alte partide din coaliția guvernamentală a primarilor, în baza Ordonanței lui Dragnea (nr. 55) care le-a dat liber la traseism.

Cu toate acestea, cei doi copreședinți ai partidului colindă țara în organizațiile județene pentru a clarifica și grăbi lucrurile și se laudă că vor termina cu listele destul de repede. Este adevărat, nu s-au prea sincronizat în privința datei la care ar urma să fie publicate numele celor ce vor candida în 2016.

Nesincronizare între Blaga și Gorghiu

În vizită la Reșița, Vasile Blaga, estima recent că în trei săptămâni PNL va anunța candidații la alegerile locale 2016. Până atunci se vor face sondaje pe baza cărora, acolo unde sunt mai mulți pretendenți la candidatura pentru primărie, să se aleagă un câștigător.

„Verificăm etapele pregătirilor pentru alegerile de anul viitor, dar şi stadiul fuziunii PNL-PDL în teritoriu. Dorim ca procesul să se accelereze. Sunt cazuri unde putem avea conduceri monocefale”, a precizat Blaga. După cum se știe, există filiale unde vechii liberali și democrat-liberalii sunt la cuțite și țin cu dinții de scaune. Nici vorbă să conlucreze sau să accepte prea ușor renunțarea la o candidatură de primar.

La o zi dupa Blaga, colega sa de la conducerea PNL, Alina Gorghiu, aflată la Baia Mare, a spus că luni 19 octombrie se va decide împărțirea pe județe a caselor de sondare a opiniei publice și abia prin decembrie ar urma să fie anunțate numele candidaților.

„S-au înscris candidaturile, a avut loc competiția internă în cadrul fiecărei filiale județene, municipale. Luni, împreună cu cei doi secretari generali și cu copreședintele Vasile Blaga, vom avea o discuție cu conducerile filialelor pentru a putea împărți pe județe firmele de sondare a opiniei publice. Din acest motiv, începând de luni cam în trei săptămâni-o lună toate filialele își vor demara această cercetare sociologică la nivelul municipiului reședință de județ, la nivelul județului și într-o lună vom avea gata rezultatele acestor sondaje. În funcție de rezultatele acestor sondaje vom decide candidaturile. Și eu, și Vasile Blaga credem că la începutul lunii decembrie vom fi în măsură să spunem toți candidații la nivel național sau aproape toți candidații, lucru care este fără precedent pentru un partid politic din România”, a declarat Gorghiu. Ea a adăugat că după desemnare, candidații trebuie să își prezinte programele electorale.

 

Preemțiune, dar până unde

 

Blaga a mai spus ceva important, și anume că „dacă nu au probleme de integritate, primarii au drept de preempţiune” la candidatura de anul viitor. Nu este clar dacă se vor face sondaje și în aceste cazuri. Ne întrebăm, totuși, până unde merge preemțiunea de care vorbește: se va menține principiul și dacă un primar aflat în funcție nu este bine văzut, nu și-a făcut treaba și în ultimul mandat a scăzut în sondaje sau dacă pur și simplu apare un candidat mai puternic decât el de la alt partid care ar trebui contracarat cu altcineva?

Orice va fi, Vasile Blaga anunța mai demult că are de gând să propună demiterea conducerilor în organizațiile cele mai slabe din țară ca rezultate la alegerile locale de anul viitor. De aceea, le cere, pe unde se duce liderilor locali să aibă grijă la alegerea persoanelor potrivite: „Nu vă desemnaţi candidaţii la masa verde. Voi propune în Consiliul National să fie desfiinţate conducerile ultimelor 10 organizaţii ca performanţa. Trebuie să câstige partidul (…) Vă rog să vă implicaţi şi în desemnarea candidaţilor din alte localităţi, nu doar în cele pe care le păstoriţi”.

author avatar
Mircea Constantin Lupșa
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version