Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, îi cere, printr-o scrisoare, președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, să stabilească o zi fixă pe săptămână pentru ședința de plen a acestui for, astfel încât să nu se suprapună cu zilele când ea participă la şedinţele de Guvern.

Scrisoarea vine după ce, joi, penul CSM nu a întrunit cvorumul pentru a o putea valida pe Adina Florea procuror-șef la Secția specială de anchetare a magistraților, iar printre absenți s-a numărat și Birchall, care s-a scuzat ulterior că s-a aflat la ședința săptămânală a Guvernului.

Precizăm, însă, că nici ședința de Guvern nu se desfășoară întotdeauna în ziua de joi, ci nu mai departe de săptămâna trecută a avut loc marți. Dar Executivul s-a întrunit și în zilele de miercuri, vineri, sau chiar luni – atunci când a fost adoptată scandaloasă Ordonanță de urgență (OUG) 7/2019, prin care ministrul de la acea vreme al Justiției, Tudorel toader, a scos de sub autoritatea Parchetului General Secția specială de anchetare a infracțiunilor din justiție.

Iată ce scrie Birchall în scrisoarea adresată șefei CSM:

„Practica CSM a statuat că nu numai consultarea instituţională a membrilor CSM în vederea asigurării cvorumului pentru şedinţele de plen, dar şi stabilirea unui calendar al acestor şedinţe, care să respecte principiile predictibilităţii şi transparenţei; apreciez că se impune o astfel de planificare, astfel încât activitatea CSM să permită tuturor membrilor să-şi exprime poziţia şi să exercite votul în mod corespunzător. (…) Îmi exprim speranţa că veţi lua în considerare rugămintea de a stabili o zi fixă pe săptămână în care va avea loc şedinţa de plen, astfel încât să nu se suprapună cu obligaţiile legate de pregătirea şi participarea mea la şedinţele de Guvern”.

Download (PDF, Unknown)

 
Pe ordinea de zi a plenului CSM de joi mai figura și cererea lui Gheorghe Stan de a i se rezerva un post de procuror la Secţia specială până la încetarea mandatului de 9 ani ca judecător la Curtea Constituţională.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version