Birourile Permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc, luni, pentru a stabili calendarul învestirii Guvernului Orban, iar votul Pro România în aceste foruri va fi decisiv.
Mai mulți membri PSD au anunțat, mai voalat sau chiar direct, că vor boicota învestirea, în sensul că nu vor participa la vot.
În aceste condiții, nu se va întruni cvorumul – iar aceasta nu numai la votul în plen, ci și în Birourile Permanente, unde PSD și Pro România dețin majoritatea.
Însuși premierul demis prin moțiunea de cenzură, Viorica Dăncilă, a spus că “PSD nu va vota noul guvern”, fără a spune exact dacă parlamentarii vor veni, totuși, în sala de plen.
Iniția, după ce a fost demisă prin moțiune de cenzură, dăncilă declarasecă vrea să fie instalat “cât mai rapid” .
Calendarul propus de Orban
Premierul desemnat Ludovic Orban a propus următorul calendar: luni să fie votul în Birourile Permanente, marți – audierea miniștrilor, iar miercuri, votul de învestire, în plenul Parlamentului.
Însă el recunoaște că, din totalul membrilor Birourilor Permanente, jumătate (13) aparțin PSD, unul este de la Pro România, unul de la Minorități, iar restul – de la partidele de Opoziție.
Orban a declarat, duminică seara, la B1TV, că liderul Grupului Minorităților – Varujan Pambuccian – l-a asigurat că va vota noul guvern.
Ponta poate boicota votul în Birourile Permanente
Astfel, Orban trebuie doar să convingă membrul Pro România să voteze calendarul. După aceea, premierul desemnat a anunțat că va relua negocierile cu Victor Ponta „în măsura în care există deschidere şi de partea cealaltă”.
Ponta i-a spus clar lui Orban că membrii formațiunii pe care o conduce – 35 la număr, in principal “migranți” de la PSD – NU vor vota un guvern PNL.
Ponta le dă lovitura de grație lui Orban și Iohannis: „Pro România nu votează Guvernul PNL”. Premierul desemnat: „Cine nu votează e cu PSD”
Ludovic Orban a precizat că, în afara celor 225 de voturi ale partidelor care au declarat că susţin Guvernul, se bazează pe alte 9 voturi.
Optimist marca Orban: 234 de voturi ar avea de partea sa în Parlament
Astfel, el ar depăși cu un vot numărul necesar de cel puţin 233, pentru a-și instala gvernul.
Cele 225 de voturi invocate de premierul desemnat provin de la PNL, ALDE, USR, UDMR, PMP şi de la Grupul Minorităţilor.
PMP a anunţat duminică, după o şedinţă a conducerii partidului, că va vota condiţionat guvernul Orban.
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat și el că toţi parlamentarii USR vor vota pentru învestirea Guvernului Orban, deşi au obiecţii faţă de unii miniştri.