Blocajul din Coaliție pe tema desființării Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) continuă, în ciuda faptului că premierul Florin Cîțu a venit la ședința de luni „înarmat cu senatoarea PNL Iulia Scântei, președintele Comisiei juridice a Senatului.
Premierul Florin Cîţu a susținut, la începutul ședinței, că va prezenta în coaliție o soluție, deoarece este „foarte important” pentru el ca Secția Specială să fie desființată:
„Venim cu o propunere, ştiţi foarte bine, ministrul Justiţiei a cerut opinia Comisiei de la Veneţia în primăvară, o opinie care este foarte bună, dar foarte multe aspecte din acea opinie nu au fost discutate în spaţiul public. Şi atunci, noi credem că dacă se ia în considerare în totalitate opinia Comisia de la Veneţia, avem soluţia pentru a ieşi din acest impas temporar în care ne aflăm. Şi vom veni astăzi, împreună cu doamna Scântei, cu o soluţie pe masa coaliţiei”.
Iulia Scântei a dat asigurări că „PNL rămâne consecvent proiectului adoptat de Guvern în ceea ce priveşte cele două obiective majore: desfiinţarea în această sesiune parlamentară a Secţiei speciale şi respectarea în mod neechivoc a competenţei materiale a parchetelor în România. Recomandările ministrului Justiţiei pot fi transformate în soluţii legislative”.
Liderul USR PLUS, Dan Barna, a declarat, la finalul ședinței Coaliției:
„A fost un moment cu adevărat hazliu astăzi pentru că cei de la PNL ne-au spus că au o soluție, dar nu ne-o spun și au fost 20-30 de minute de discutat quiz-uri de tabără. Vom discuta din nou săptămâna viitoare să vedem dacă reușim să găsim o soluție pentru această buturugă din ce în ce mai mare. (…) A fost un moment distractiv pentru că toți zicem că trebuie să respectăm recomandările Comisiei de la Veneția, da, toată lumea a fost de acord. Bun, care ar fi varianta? Păi să respectăm recomandările Comisiei de la Veneția. Deci cum? Păi să respectăm recomndarea. De asta vă spuneam că a fost un autentic moment distractiv-comic, dacă nu ar fi fost și neproductiv”.
La rândul său, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a spus:
„Ideea este că astăzi colegii din PNL nu au venit cu o anumită soluţie. După doi ani de zile de la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, dumnealor, juriştii, au tras concluzia că proiectul Guvernului nu respectă întocmai avizul Comisiei de la Veneţia şi că ar trebui alte reglementări.
Nu au spus ce anume reglementări şi trebuie să descoperim împreună care reglementări ar trebui propuse, ce alte garanţii ar trebui introduse în acest proiect. Concluzionând, după două luni de zile de la citirea prima oară a avizului Comisiei de la Veneţia, înţeleg de la colegii din PNL că există în viziunea lor anumite probleme cu proiectul Guvernului şi că ar trebui venit cu alte amendamente.
Nu au venit cu ceva explicit, mai degrabă a fost o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia, care vizează numărul mare de plângeri formulate în principal de justiţiabili împotriva unor magistraţi, număr mare care e cunoscut. Dar această problemă nu era o condiţionare pusă de Comisia de la Veneţia pentru desfiinţarea SIIJ.
Nu a fost menţionată ca atare în proiect. E o temă de gândire, o temă de lucru, pe care oricum o aveam în vedere. E greu totuşi să stabileşti filtre pentru justiţiabili, să le impui să nu formuleze plângeri atunci când sunt nemulţumiţi (…). Ce este important este să înţelegem cu toţii refacerea competenţei DNA pe infracţiunile de corupţie”.