Scandalul „Afacerea” BMW, în care este implicat prietenul președintelui Klaus Iohannis, importator de BMW și sponsor al PNL, ar fi trebuit să se mute la Parlament, dar este încă ținut sub preș.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ar fi trebuit să dea explicații în plenul Camera Deputaţilor, marți, când era programată dezbaterea și votul pe moţiunea depusă de USR şi Forţa Dreptei în scandalul achiziției a 600 de mașini BMW de către Poliția Română, de la importatorul Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis care sponsorizează și PNL.
Însă Bode a cerut intempestiv Biroului Permanent, marți dimineață, să amâne dezbaterea și votul pe moțiune, invocând că în cursul zilei este angrenat în mai multe activități, iar miercuri va pleca în Belgia.
Bode se fofilează în scandalul achiziției de BMW-uri și dă vina pe Drulă, care însă îi râde în nas: „Se strânge lațul”
„Afacerea BMW”: Bode le ordonă control de formă subalternilor, după ce șeful Poliției Române nu a reușit să-l scoată din scandal pe Iohannis
În moţiunea intitulată „Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul pe care l-a creat” se arată că Bode este „tatăl corupţilor din Ministerul de Interne”, iar PSD, PNL şi UDMR au misiunea de a-l „trage pe dreapta” și să nu-l mai ţină în scaunul de ministru, ci să-l trimită „să doarmă liniştit pe bancheta din spate”.
„După aproape doi ani de mandat la Ministerul Afacerilor Interne, nu se mai îndoieşte nimeni că prioritatea ministrului Lucian Bode este să protejeze interesele de partid, nu pe cele ale oamenilor. Iar când nu se preocupă de interesele de partid, domnul Bode se îngrijeşte de interesele infractorilor, ale clienţilor politici şi ale prietenilor şefului său direct, Klaus Iohannis. La urma urmei, ar fi putut fi altfel când ai pus în fruntea MAI un om care, pe când era ministru al Transporturilor, a dovedit că nu dă doi bani pe lege? Sau aţi uitat episodul maşinii ministrului care, depăşind pe linie continuă, pe un pod, a provocat un accident în urma căruia au fost rănite două persoane?”, se arată în moţiune.
Semnatarii afirmă că „cea mai mare reuşită” a ministrului Bode, după aproape doi ani de mandat, este “licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis”.
„Eficienţa ministrului Bode s-a văzut când l-a ajutat pe prietenul preşedintelui Iohannis să vândă Poliţiei Române 600 de BMW-uri “de numai 32.000 de euro, fără TVA”. Evident, printr-o licitaţie aranjată, cu un caiet de sarcini bine ajustat încât să câştige cine trebuie”, mai susţin iniţiatorii.
Potrivit moţiunii simple, Lucian Bode trebuie să plece de la conducerea MAI pentru eşecul în implementarea programului de protejare a victimelor violenţei domestice.
„În schimb, acolo unde ar fi fost nevoie de domnia sa, nu s-a văzut niciun fel de implicare. Spre exemplu, de abia acum a început folosirea brăţărilor de monitorizare a agresorilor în cazurile de violenţă domestică. Şi e vorba doar de un proiect-pilot în câteva locuri. Dacă ar fi capabil de astfel de emoţii, domnului ministru ar trebui să îi fie ruşine”, menţionează iniţiatorii documentului.
Ei avertizează că monitorizarea agresorilor cu brăţări electronice, pentru protejarea victimelor violenţei domestice, trebuia să fie funcţională în martie 2022, iar ministrul trebuie să-şi asume “traumele victimelor care vor suferi din cauza acestei întârzieri”.
„Victimele violenţei domestice sunt în continuare lipsite de protecţie, pentru că domnul Bode a considerat, şi de această dată, că legea poate fi ocolită, modificată după bunul plac. În loc să operaţionalizeze Sistemul informativ de monitorizare electronică, a venit cu OUG de amânare şi, în loc de monitorizare la nivel naţional, vom avea acoperite doar câteva judeţe. Un ministru asemenea Guvernului din care e parte: cinic şi care face economie cu victimele, nu cu privilegiile”, mai arată iniţiatorii.
Semnatarii apreciază că un alt eşec major al ministrului Bode este reformarea MAI.
„Bineînţeles că nu s-a întâmplat nicio reformă a MAI. Ce s-a întâmplat, însă, am văzut cu toţii la ştiri: poliţişti prinşi la furat în magazine, copile accidentate mortal pe trecerea de pietoni de poliţişti, poliţişti prinşi luând mită de la şoferi, şefi de poliţie care îşi ameninţă subordonaţii pentru a-i convinge să nu mai amendeze anumite firme şi aşa mai departe”, se mai menţionează în text.
Ei amintesc şi despre cazul jurnalistei Emilia Şercan: „Fie şi numai pentru gravitatea cazului Şercan, demn de o republică bananieră, domnul Bode trebuie să plece. Nu numai de la minister, dar şi din viaţa publică. Imaginea României a fost transformată în aceea a unui stat instabil condus de corupţi răi şi proşti, capabili să distrugă fără remuşcări viaţa oricui îi deranjează din exerciţiul indecent al puterii lipsite de responsabilitate”.
Potrivit moţiunii, sunt „ofiţeri de poliţie care nu îi apară pe cetăţeni, ci se întorc împotriva lor”, iar apoi sunt “scăpaţi de orice răspundere”.
„Aceasta este imaginea Poliţiei coordonate de Lucian Bode, imagine la nivel naţional, dar şi internaţional, după cum rezultă din Raportul pe 2021 al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România”, se mai susţine în document.
De asemenea, iniţiatorii declară că ministrul Bode „s-a dovedit mult mai eficient” când a fost vorba să-şi secretizeze lucrarea de doctorat cu o zi înainte de termenul anunţat pentru publicarea integrală”.
„Domnul ministru Bode a avut mai multe ocazii să-şi prezinte demisia de onoare pentru toate eşecurile şi toate scandalurile în care MAI a fost implicat în ultimii aproape doi ani. Nu a făcut-o. Nu îţi poţi da demisia de onoare dacă nu ai onoare. Poziţia de ministru de Interne este mult prea importantă pentru a fi lăsată pe mâna unui nepriceput a cărui singură calitate este că ştie să răspundă repede ordinelor de la Cotroceni. Un leadership aşa de slab şi păgubos cum e al domnului Bode se transmite structurilor pe care le are în subordine şi rezultatul e corupţie, delăsare şi haos”, se arată în moţiune.
Ei mai spun că Lucian Bode este „tatăl corupţilor din minister”.
„Prin urmare, stimate doamne deputat, stimaţi domni deputaţi de la PSD, PNL şi UDMR, vă revine dumneavoastră misiunea de a-l „trage pe dreapta” pe domnul Bode. Nu-l mai ţineţi în scaunul de ministru, trimiteţi-l să doarmă liniştit pe bancheta din spate”, se mai arată în moţiunea simplă.
Primii care au criticat achiziția a 600 de BMW-uri au fost cei de la Sindicatul Europol.
Sindicatul Europol: Licitație „cu cântec” pentru 600 de BMW 320ix la Poliția Rutieră
Nu a scăpat de acuzații nici președintele Iohannis, prieten declarat al importatorului auto care a câștigat licitația, Autoturisme Bavaria – singurul ofertant, de altfel.
Iohannis, despre cele 600 de maşini BMW de la prietenul său pentru Poliție: Dacă există suspiciuni, să se verifice „la sânge”
Între timp, europarlamentarul Alin Mituța, membru REPER – partidul înființat de Dacian Cioloș după demisia din USR PLUS -, a sesizat Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi (fosta șefă a DNA, care a fost revocată de Iohannis în iunie 2018).
Ulterior, a depus și USR sesizare la Parchetul European.
După REPER, a sesizat și USR Parchetul European în cazul achiziţiei de BMW-uri
Conducerea IGPR a eșuat în încercarea de a ieși basma curată – cu tot cu Iohannis – din acest scandal care ia amploare pe zi ce trece.
Inspectorul-șef Benone-Marian Matei nu a reușit să fie convingător atunci când a invocat faptul că Direcția Rutieră are nevoie de bolizii BMW pentru a-i prinde pe vitezonani pe șosele patriei.
Conducerea Poliției Române respinge acuzațiile Europol privind achiziționarea a 600 de autospeciale BMW
Între timp, au lansat critici și Sindicatele din Penitenciare la adresa ministrului Bode: