În replică la acuzația lui Victor Ponta că sistemul de achiziții publice este blocat, ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, a anunțat, luni, că procedurile de licitație aflate în desfășurare se derulează fără impedimente iar în ședința din 2 iunie a Guvernului vor fi aprobate Normele de aplicare a noului pachetului legislativ privind achizițiile publice, concesiunile și căile de atac – pachet legislativ promulgat de președintele Iohannis în 19 mai.

bostan si ciolos

“Directivele privind achizițiile publice au fost aprobate de Comisia Europeană în 18 aprilie 2014 iar Guvernul României de la acea dată știa cu mult înainte că va avea de transpus aceste directive. ‘Pachetul de legi care asigură transpunerea acestora a fost transmis spre Parlament după un an și șase luni. După circa 7 luni de dezbateri, legile au fost publicate în Monitorul Oficial”, a parat Marius Bostan acuzațiile lui Ponta.

“Noul pachet legislativ privind achizițiile publice a fost publicat în Monitorul Oficial pe 23 mai anul acesta și a intrat în vigoare acum 6 zile. Pentru utilizarea corespunzătoare a SEAP este necesară aprobarea și publicarea normelor de aplicare a noului pachet legislativ privind achizițiile publice. Normele de aplicare urmează a fi aprobate în ședința de Guvern din 2 iunie”, a precizat ministrul Comunicațiilor.

Bostan a explicat că Agenția pentru Agenda Digitală a pregătit din timp actualizarea noilor funcționalități SEAP potrivit cerințelor noii legislații iar după apariția acestor norme se vor putea demara noi proceduri de achiziție, conform legislației aprobate.

“Se fac testări de funcționalitate pe noul pachet legislativ, procedurile de achiziție aflate în desfășurare se derulează fără impedimente conform vechii legislații. Știrea că sistemul achizițiilor publice ar fi blocat este falsă”, a completat Marius Bostan.

Hotărârile de Guvern privind normele au peste 140 de pagini și au făcut obiectul unei proceduri de preconsultare publică începând cu 15 ianuarie 2016. Ministrul a precizat că au fost peste 800 de amendamente inserate.

După intrarea în vigoare a pachetului de norme vor putea fi demarate achiziții ce depășesc pragul cumpărării directe conform Legii 98/2016 privind achizițiile publice:

  • 23.227.215 lei pentru contractele de achiziție publică/acordurile-cadru de lucrări
  • 600.129 lei pentru contractele de achiziție publică/acordurile-cadru de produse și de servicii
  • 3.334.050 lei pentru contractele de servicii care au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version