Ministrul Marius Bostan a vizitat, duminică, de Ziua Unirii Principatelor Române, Liceul “Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, ale cărui cursuri le-a absolvit.

bostan unire
Ministrul Bostan a venit la Focşani pentru a participa, alături de vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Sănătății, Patriciu Achimas-Cadariu, oficialități locale și centrale dar și membri ai Corpului Diplomatic, la manifestările din Piața Unirii dedicate împlinirii a 157 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească.

Ulterior, el s-a întâlnit cu echipa de management a liceului al cărui elev, dar şi cu Săndel Agache, profesor al Colegiului Tehnic ”Edmond Nicolau”, renumit pentru pregătirea elevilor săi, care au câștigat numeroase premii la concursurile internaționale de robotică.

sandel agache
Prof Săndel Agache

Apoi, însoțit de directorul general al C.N.P.R, Alexandru Petrescu, și de liderul sindical Matei Brătianu, ministrul Comunicaţiilor a purtat discuţii cu conducerea Oficiului Județean de Poștă Vrancea.

Demnitarul “a subliniat importanța operaționalizării planului strategic până la nivel de lucrător poștal, non-partizanatul angajaților
Poștei Române în procesul electoral, dar și necesitatea transformării C.N.P.R. într-un element de unitate și întărire a statului național român”, se arată în comunicatul remis redacţiei.

Ulterior, ministrul Marius Bostan a participat, în calitate de invitat de onoare, la prima conferință Re>Patriot, eveniment ce a avut loc la Colegiul Național ”Unirea” Focșani.

bostan patriot

În discursul ținut în sala Colegiului Național ”Unirea”, Marius Bostan a declarat:

”Sunt astăzi aici, în primul rând, pentru că sunt român și-mi iubesc țara. În al doilea rând, sunt vrâncean, m-am născut în Ruginești și am urmat cursurile Liceului Cuza, din Focșani. Am trăit aici, cu Unirea în suflet, cu moșii și strămoșii în gând, cu străbunii mei, eroii de la Mărășești, Mărăști, Oituz.

Astăzi e Ziua Unirii, la Focșani.  Azi, sărbătorim ziua când oamenii responsabili din Valahia și Moldova au pus bazele solide ale României Mari, alegând un singur Domn. Conștiința de a fi Român și interesul Românilor au biruit interesele personale și de grup, au biruit interesele Rusiei și ale Imperiului Otoman.

bostan liceu

Atunci, oameni bogați, cu dare de mână au asigurat fondurile necesare acțiunilor unioniste. Din banii proprii au finanțat Unirea. Au pus mai presus interesul național decât averea proprie. Așa s-a construit România Modernă. Pornind de la averea unor oameni mari, români adevărați.

Nu putem să nu ne gândim, în aceste zile, la frații noștri de peste Prut, la lacrimile de sânge și sudoare ale Basarabiei. Suntem cu gândul alături de ei și gata să-i ajutăm dacă ne-o vor cere. Sângele apă nu se face!
Pe de altă parte, România a suferit valuri de emigrare succesive în ultimii 70 de ani. Au plecat prea mulți și prea buni români. Peste 4 milioane de suflete. Au plecat în căutarea prosperității și libertății. Cei mai mulți, din cauza greutăților. Au rămas familii destrămate, copii fără mame, cu sufletul plâns. Așa s-au creat două Românii: una aici și alta, în Diaspora. Noi vrem o singură Românie.

Credem că prioritatea absolută este atragerea intreprinzătorilor, a creatorilor de locuri de muncă și valoare. Numai prin dezvoltare economică vom putea păstra sau aduce înapoi medici, profesori, specialiști ITC.  Internetul și digitalizarea sunt instrumente importante pentru unirea românilor de pretutindeni. Digitalizarea în domeniul cultural, educația în domeniul on-line, construirea infrastructurii de internet în bandă largă, de nouă generație, contribuie la întărirea identității naționale și leagă românii, oriunde s-ar afla.

Personal, sunt foarte impresionat de gestul unor colegi de-ai mei din guvern care, la chemarea premierului Dacian Cioloș, au renunțat la job-urile din Occident, pentru a se întoarce acasă, să contruiască alături de noi, societatea pe care o visăm cu toții. Aceasta este o dovadă concretă că mulți români din afară gândesc la fel ca și noi.

Pe zi ce trece văd că patriotismul devine o stare de spirit, o atitudine ce se concretizează în fapte, nu în vorbe goale. Vorbele goale nu pot salva destinul unei țări, dar faptele, da!”, a declarat ministrul Marius Bostan.

author avatar
Ilie Radulescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version